“Ik moet mijn grenzen stellen zeggen ze…maar hoe doe ik dat als ik niet eens weet waar mijngrenzen net liggen?”

Het is een veelgestelde vraag tijdens loopbaancoachingtrajecten. 

Veel mensen gaan over hun grenzen of laten anderen over hun grenzen gaan. Hoe komt dat?

Vaak zijn we ons niet bewust van waar onze grenzen net liggen. Pas wanneer er te vaak of te lang over onze grens wordt gegaan en onze mentale veerkracht barstjes begint te vertonen gaan mensen over tot actie. Het resultaat? Je reageert explosief, kan nog weinig verdragen en je relaties op het werk komen meer en meer onder spanning te staan.

Pas als een grens duidelijk is voor jezelf zal je deze correct kunnen bewaken.    Maar die grens moet ook duidelijk zijn voor anderen en daar heb jij zelf verantwoordelijkheid in te nemen.

Blijven grenzen dan altijd hetzelfde? Zeker niet! Grenzen zijn vaak in beweging, net zoals onze gemoedstoestand, ons energiepeil, enzovoort. Waar de ene dag jouw grens net voor je tenen ligt kan deze morgen vijf stappen verder liggen.

Hoe kan je hier dan rekening mee houden?

Stel jezelf steeds opnieuw 2 vragen: ‘Wil ik het?’ en ‘Kan ik het?’.

Wanneer je antwoord op één van deze twee vragen ‘neen’ is, dan bots je mogelijks op een grens en kan dit een aanwijzing zijn om halt te houden en hierover te reflecteren.

Stel je even voor:

 Je leidinggevende stelt je de vraag om een verslag na te lezen, terwijl jij aanhinkt tegen een deadline en focustijd had ingepland om op tijd af te ronden.   

Toch zeg je ja, want je stelt anderen graag tevreden.

Door in te stemmen, en dus over je grens te gaan, zal je wellicht in een situatie terecht komen waarin je te kampen hebt lastige gevoelens zoals onrust en frustratie. Bovendien zorgt dit ervoor dat je je eigen taak ’s avonds nog moet afwerken om je timing nog te halen.   Dit heeft impact op je privésituatie en dit zorgt mogelijks opnieuw voor irritatie.

Stel nu dat je je in deze situatie de twee helpende vragen zou stellen.

‘Wil ik het?’ Ja, tuurlijk. Ik ben een loyale medewerker.

‘Kan ik het?’ Neen, want mijn eigen planning komt zo in het gedrag.

Vanuit deze duidelijkheid kan je ervoor kiezen om duidelijke neen te formuleren en in dialoog te gaan wanneer dit mogelijks wel lukt voor jou. Zo bespaar je jezelf een hoop onrust en ontkom je in je relatie met je leidinggevende aan onnodige spanningen.

Ook moeite om grenzen te stellen?

Mijn advies: Volg de gouden regel en stel jezelf deze 2 essentiële vragen:

WIL IK HET?

KAN IK HET?

Ook tijdens loopbaancoaching sessies kan je met dit vraagstuk aan de slag. Het aangeven van je grenzen komt je werkgeluk immers ten goede, en creëert ook meer helderheid en duidelijkheid naar je werkgever en collega’s!

Interesse? Loopbaanbegeleiding volg je voordelig dankzij de loopbaanchèques van VDAB. Meer info vind je hier!

 

Shanna Vinckier 

Voel je je geïnspireerd door mijn verhaal? Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.

[email protected]

0475/58 36 33

Op loopbaancheques.be vind je alles over gesubsidieerde loopbaanbegeleiding. Mocht je vragen hebben over rouw en trauma, dan verwijs ik je graag gericht door.

 

 

 

 

 

X
X