Te groot verantwoordelijkheidsgevoel | Better Minds Coaching

T E   G R O O T   V E R A N TWO O R D E L I J K H E I D S G E V O E L  – Muriel Velu & Ann Devynck

  • Word jij vaak geprezen om jouw groot verantwoordelijkheidsgevoel?
  • Ben jij de rots waar iedereen op kan bouwen?
  • Heb jij een goed ontwikkelde antenne voor dingen die niet goed lopen?
  • Spot jij moeiteloos al die taken die door andere over het hoofd worden gezien?

Dan ben jij als werknemer goud waard! Als vanzelf neem je taken op, zonder je af te vragen of je wel diegene bent die daarvoor verantwoordelijk is.

Als jouw groot verantwoordelijkheidsgevoel zwaar begint te wegen en je je werk niet meer kan loslaten, dan wordt je job een energievreter.

Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn vooral bezig met wat moet gebeuren en niet met hun eigen ‘ik’. Ze vinden het moeilijk om ‘zaken die moeten gebeuren’ gewoon links te laten liggen. Ook neen zeggen is bijzonder moeilijk!

Wanneer iemand ons iets vraagt, zeggen we vaak ja, maar bedoelen we nee. Met anderen helpen is zeker en vast niets mis, maar wanneer je teveel aandacht geeft aan wat de andere vraagt of nodig heeft, verlies je je eigen wensen en behoeften uit het oog.

Telkens als je ‘ja’ zegt tegen iemand anders, zeg je in feite ‘nee’ tegen jezelf.

Een klassieker: Je neemt een aantal taken van je collega over zodat hij met vakantie kan. Dit betekent dit dat jij ’s avonds langer werkt, vermits je eigen werk blijft liggen. Als je baas je bijkomende taken geeft en je niet duidelijk aangeeft dat hier geen ruimte voor is, dan ga je over je grenzen heen en zorgt vaak voor stress klachten. Je cijfert jezelf nog liever weg.

Want we willen toch allemaal dat ze ons aardig en behulpzaam vinden, niet?

Waarom doen we dat? We handelen vanuit een zekere angst. De angst om afgewezen te worden of als ‘zwak’ gezien te worden. Of om niet oké te zijn. De overtuiging dat een nee, negatieve gevolgen zal teweegbrengen houdt het gedrag in stand. De gedachten over wat anderen zullen denken, voelen of doen worden waarheid.

‘Als ik weiger, dan vindt mijn baas dat niet OK’.

In realiteit zullen de gevolgen echter zelden zo negatief zijn, zoals ze worden voorgesteld. Wanneer jij dit wil doorbreken, kan het zijn dat in eerste instantie mensen negatief reageren.

Ze zijn gewoon om altijd een ja van je te krijgen. Maar jij wil dit patroon net doorbreken en een nieuwe gewoonte creëren. Dat betekent dat hoe meer je dit doet, hoe meer het een gewoonte wordt en hoe evidenter de mensen uit je omgeving jouw ‘nee’ zullen vinden.

Het is dus kwestie om vanuit je eigen behoeften en gevoelens te reflecteren en pas dan bewust te beslissen of je JA of NEE wil zeggen

5 TIPS!

  1. De mensen in je omgeving kunnen geen gedachten lezen…. Communiceer duidelijk over jouw behoeften, wees eerlijk en oprecht. Zo weet ook je omgeving wat jij nodig hebt .
  2. Door iedereen graag gezien worden is onmogelijk. Stop dus met likable te willen zijn voor anderen en like yourself!
  3. Wanneer je iets gevraagd wordt, stel dan in vraag of jij wel diegene bent die dit moet doen.
  4. Durf je gedachten in vraag te stellen: Waarom zeg je ‘ja’ als je geen tijd of zin hebt? Welke tegenreactie voorspel je? Is deze gedachte waar? Hoe weet je zeker dat ze waar is?
  5. Draai rollen om. Waarschijnlijk vind je de ‘nee’ van een collega of vriendin wel oké. Waarom zou jij dat niet een keertje mogen zeggen?

Toch moeite om deze tips in praktijk om te zetten? Onze ervaren loopbaancoaches staan klaar om jou uit je comfortzone te trekken. Zo vind jij de moed om je grenzen te verleggen en je zelfvertrouwen een boost te geven.

Er is altijd een Better Minds-coach bij jou in de buurt. En dankzij de loopbaancheques van VDAB betaal je zelf amper 10€ per sessie.

Klik hier voor meer informatie over perfectionisme coaching. 

Auteurs: Ann Devynck & Muriel Velu.

X
X