Een carrièreswitch maken, soms klinkt het aanlokkelijk. Ieder van ons is wel eens ongelukkig op het werk. Maar wanneer moet je van werk veranderen? Hoe weet je of het tijd is voor een nieuwe job? Eén ding is zeker. Je hoeft niet thuis te zitten met een burn-out om te veranderen van werk. Hieronder geven we je 5 signalen dat het misschien tijd is voor een switch.

 

#1 Je bent dagelijks ongelukkig op het werk

Heb je vaak het gevoel dat je job vooral energie kost? Zou je zeggen dat je je bijna elke dag naar kantoor moet slepen?

Ook al bereikt je humeur meermaals per week een dieptepunt: je hoeft niet meteen van job te veranderen. De kans bestaat dat dit gevoel tijdelijk is. Zo kan het zijn dat je je thuisvoelt in het de organisatie, maar uitkijkt naar een nieuwe functie. Of heb je nieuwe uitdagingen nodig binnen je huidige baan.

Ben je al langer ongelukkig? Is het moeilijk om je energiepeil hoog te houden? En heb je het gevoel dat een nieuwe werkgever andere mogelijkheden kan bieden? Dan is een carrièreswitch maken misschien wel een goed idee.

 

#2 Je denkt dat een carrièreswitch maken je meer zal bijbrengen

Als je in je huidige job weinig bijleert, dan heeft dat gevolgen voor je motivatie. Verschillende studies toonden dat al aan. Werknemers die dagelijks iets nieuws leren, ervaren meer persoonlijke en professionele groei. En uiteraard bevordert het ook de algemene jobtevredenheid.

Nu technologie zoals artificiële intelligentie sneller dan ooit aan terrein wint, is continu leren een must. Weinig jobs verdwijnen echt, maar krijgen eerder een andere invulling. Biedt de  organisatie niet de leerkansen die je nodig hebt? Dan kan een nieuwe baan interessant zijn. Als werknemer of als ondernemer!

 

#3 Je denkt vaak: “help, ik weet niet welke job ik wil doen!”

Af en toe worden dingen eentonig eenmaal je erin uitblinkt. Of je dat zomaar moet accepteren, is een andere vraag. Zeker op de lange termijn kan dat voor een lagere jobtevredenheid zorgen.

Veel mensen hebben wel een of meerdere specialisaties, maar zijn tegelijk geboren generalisten. Dat wil zeggen dat ze in meerdere dingen goed zijn. Maar dat zelf niet altijd beseffen.

Klinkt dat herkenbaar? Maar denk je “ik weet echt niet welke job ik wil of kan doen”? Maak een lijstje van jouw sterke en zwakke punten. Test je vaardigheden op het werk of in je privésfeer. Als je geen antwoorden vindt, dan is loopbaanbegeleiding (cheques aan te vragen bij de VDAB) een optie.

 

#4 Je voelt je niet thuis binnen de cultuur 

In bepaalde gevallen klikt het gewoon niet met het team. Natuurlijk moet je daarom niet op zoek naar een nieuwe job. Maar de bedrijfscultuur is wel een belangrijk aspect om rekening mee te houden.

Krijg je het idee dat je niet gelukkig bent door de sfeer? Heb je het gevoel dat de waarden niet (meer) aansluiten bij wie je bent? Een carrièreswitch maken kan de oplossing zijn.

 

#5 Je wil enkel van werk veranderen om zelfstandige te worden  

Elk jaar stijgt het aantal mensen dat zelfstandige wordt. Heb je het idee dat je van je passie je beroep zou kunnen maken? Maar weet je niet in welke mate of wanneer je daarvoor van werk moet veranderen?

Het klopt dat er veel komt kijken bij een eigen zaak. Tegelijk is de autonomie voor veel mensen van onschatbare waarde. Twijfel je al langer? Dan is het sowieso slim om hier even bij stil te staan. En eventueel te overwegen een carrièreswitch te maken. En we hebben goed nieuws: we bieden ook loopbaancoaching aan voor zelfstandigen en ondernemers!

Klaar om een lenteschoonmaak in je loopbaan te houden? Wil je écht een carrièreswitch maken? Maar weet je niet goed waar te beginnen voor een nieuwe job? Overweeg loopbaanbegeleiding via cheques van de VDAB. Better Minds Coaching helpt je graag op weg! Boek je gratis kennismakingsgesprek met een loopbaancoach in jouw buurt. 

 

X
X