Over een loopbaancoach die zelf een carrièreswitch maakte

 

Goedlachs en spontaan: wie Miet kent, zou haar zo omschrijven. Maar wanneer de lastigheid van het leven je in zijn greep neemt, durft dat lachen je wel eens te vergaan. Door teveel verdrietige dingen op een rij, maakte Miets luchtigheid plaats voor zwaarte. Een zwaarte die op heel wat levensdomeinen impact zou hebben.

“Middenin de coronapandemie verongelukte mijn vader”, vertelt Miet. “Even later moesten we ook afscheid nemen van mijn schoonbroer, en de Alzheimer waar mijn schoonvader mee kampte, werd alsmaar erger.” Gesandwicht tussen de zorg voor familie, nog jonge kinderen en een zelfstandigenpraktijk, was er voor Miet weinig ruimte voor zelfzorg en rouw. “Bovendien was het een heel eenzame periode”, herinnert Miet zich. “Rouw vraagt soms meer geduld dan mensen kunnen opbrengen, en daarenboven veroorzaakte de coronaperiode sociale afstand, terwijl ik zoveel behoefte had aan troost en verbinding. En ook mijn statuut als zelfstandige hielp hier niet bij. Want hoewel ik best wel een aantal waardevolle werkrelaties had, moest ik toch steeds actief op zoek naar dat menselijke contact. Mama, ik denk dat jij je beter zou voelen in een echt team, zei mijn zoon van 9 op een dag tegen mij. Zoveel kinderlijke wijsheid: die kon ik niet zomaar naast me neerleggen”, lacht ze.

Naast zoonlief, daagde ook haar job als coach Miet uit om bewust te gaan nadenken over de professionele keuzes die ze eerder had gemaakt.

“Een job doen die aansluit bij je waarden, leidt tot jobtevredenheid en werkplezier.”

“Ik moedig mijn cliënten altijd aan om waardegerichte keuzes te maken”, vertelt Miet. “Ik ben er immers van overtuigd dat je pas echt jobtevredenheid kunt ervaren als wat je doet aansluit bij je persoonlijke waardes en behoeftes. Maar ik realiseerde me nu sterker dan ooit dat die behoeftes ook kunnen veranderen. Zo had ik in de tijd met vol enthousiasme de stap gezet naar fulltime zelfstandig coach en trainer, omdat zaken als flexibiliteit, creativiteit en ondernemerschap in die fase van mijn leven hoog op mijn verlanglijstje stonden. Maar door de lastige dingen die het leven me nu had voorgeschoteld, veranderde dat en hunkerde ik vooral naar veiligheid, stabiliteit, verbinding met mensen. Als ik consequent was – en een rolmodel wilde zijn voor mijn cliënten – moest ik onder ogen zien dat het tijd was voor een reset.”

“Jezelf toestaan om dingen in vraag te stellen, geeft immens veel ademruimte.”

En die reset bleek meer dan één voordeel te hebben. “Als mens zijn we voortdurend in beweging”, weet Miet. “Wanneer je te lang in een bepaalde rol blijft hangen, ga je dingen for granted nemen. Door af en toe een nieuwe uitdaging aan te gaan, zie je alles weer vanuit een ander perspectief en apprecieer je weer wat je hebt. Het is dus zeker geen overbodige luxe om je regelmatig af te vragen of wat je doet nog wel bij je past. Jezelf toestaan om zogenaamde vanzelfsprekendheden in vraag te stellen, geeft immens veel (adem)ruimte.”

Dat Miet uit eigen ervaring spreekt, mag duidelijk zijn. Haar bezinningsmoment leidde tot de zoektocht naar een nieuwe job, die zich vandaag heeft geconcretiseerd in een functie als Expert Psychosociaal Welzijn bij een toonaangevende organisatie. “Daarnaast stond ik erop om minstens één dag per week aan de slag te blijven als zelfstandig mental & career coach”, vertelt Miet. “Want ook dat had de afgelopen periode me geleerd: dat de 1-op-1 begeleiding van mensen iets is waar ik zelfs in moeilijke tijden veel energie en voldoening uithaal. Maar door het coachen vandaag te combineren met een vaste job, heb ik het beste van twee werelden. Naast het gevoel van flexibiliteit en onder-nemerschap, mag ik nu ook ervaren hoe heerlijk het is om weer echt bij een team te horen, uitgedaagd te worden om nieuwe dingen te leren en dit alles in een warm en stabiel kader.”

“Gelukkig kan ik nu ook met mildheid naar de periode die achter me ligt kijken”, concludeert Miet voorzichtig. “Al bij al heeft het me meer bagage gegeven als coach, nu ik ook zelf heb ervaren dat er een weg is. Altijd.”

Er is een weg. Altijd. Ik heb de mijne al gevonden:jou begeleiden richting meer werkplezier!

 

Voel je je geïnspireerd door mijn verhaal? Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.

[email protected]

0478/99 79 35

 

 

 

 

 

X
X