Het is vrijdagnamiddag, bijna weekend. Joepie! Maar in plaats van dat je er zin in hebt, voel je je volledig uitgeblust. Opgebrand. Je probeert steeds je grenzen aan te geven, maar lijkt wel alsof iedereen er continu overheen walst.
We zien grenzen vaak als een obstakel waar we ons moeten overheen zetten. Hoe beter jij echter je grenzen aangeeft, hoe meer je trouw blijft aan jezelf.
Enkele tips!
1.Weet waar je grenzen liggen
Om je grenzen te bewaken is het belangrijk om deze voor jezelf te bepalen.
Hoe je dit doet?
“Bedenk situaties uit het verleden waarbij het je allemaal te veel werd. Hoe heb je die ervaren? Kreeg je hoofdpijn? Kon je niet meer helder nadenken of reageerde je anders dan normaal? “
Deze reacties zijn signalen. Schrijf ze op en onthoud ze. Kom je terug in een gelijkaardig situatie, dan weet je dat jou barometer in het rood gaat. Tijd om voor jezelf te zorgen en grenzen te stellen.
2.Maak elke week een planning zodat je overzicht hebt
Een goed overzicht van alles wat moet gebeuren helpt je om je grenzen te bewaken. Hou hierbij ook rekening met genoeg rustmomenten.
Heb jij een volle planning? Verdeel de planning met de taken die belangrijk en minder belangrijk zijn. Merk je dat je te weinig tijd hebt om alles te doen? Dan is het jammer voor de minder belangrijke taken. Voel je hier niet schuldig over.
3. Leer je eigen grenzen te bewaken en durf nee te zeggen
Het is vaak moeilijk om je grenzen te bewaken wanneer anderen iets aan je vragen. “Nee” zeggen voelt misschien zelfs onaardig. Stel jezelf daarom de volgende 3 vragen als iemand iets vraagt:
- Ben ik de juiste persoon om dit te doen?
- Wil ik dit doen?
- Heb ik hier nu tijd voor?
Is het antwoord ’nee’ op minstens één van deze vragen, wijs dan de vraag af. Het geeft rust en een goed gevoel om de dingen die je wel doet ook echt goed te doen.
4. Een goed evenwicht tussen energie opladen en energie ontladen
Merk je dat je nog moe bent na een goede nachtrust, dan is het belangrijk om voldoende recuperatie in te plannen. Als je werkdruk begint te stijgen, plan dan zeker voldoende rustmomenten in tijdens je werkdag. Hierbij een aantal tips om voldoende te recupereren:
- Neem een aantal keer per dag een pauze om te ontspannen
- Beweeg minstens 3 x 10 min per dag (trappen naar boven en beneden, wandeling na de lunch, een koffiepauze, water gaan halen, …)
- Zorg dat je voldoende nachtrust hebt. Slaap is enorm belangrijk om te kunnen recupereren.
Je eigen grenzen bepalen en bewaken doe je niet van de ene dag op de andere. Oefening baart kunst!
“Zelfzorg is geen uitgave, het is een investering”
Toch moeite om hiermee aan de slag te gaan? Onze professionele loopbaancoaches helpen je graag op weg.
Interesse in een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een loopbaancoach in jouw regio? Dat kan gemakkelijk via hier.
Meer weten over hoe dit voordelig kan via loopbaanchèques. Je leest er alles over hier.
Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.