Complimentendag op het werk, het is de dag waar grappige complimenten ons om de oren vliegen. Maar wist je dat regelmatige, positieve feedback wonderen doet voor het brein? In dit artikel ontdek je wat een compliment met je hersenen kan doen. 

Complimentendag 2024 is geen hype

Complimenten zijn volgens collega 1 misschien niet zo belangrijk, terwijl collega 2 niets liever wilt. Toch is het effect bij iedereen hetzelfde. Wanneer we waardering krijgen, voelen we ons erkend en geapprecieerd. En dat zijn twee menselijke kernbehoeften. Maar volgens de wetenschap zijn er meerdere redenen waarom complimenten elke collega ten goede komen:

  • Krijgen we goede complimenten, dan stijgt onze jobtevredenheid. 
  • Onze hersenen reageren hetzelfde op complimenten als op financiële beloningen.
  • Iemand laten weten dat die goed werk levert, stimuleert gewenst gedrag. 

Het nut van complimentendag: je collega en jijzelf ervaren op deze dag een hogere betrokkenheid. En meer motivatie! 

Waarom presteren we precies beter na een oprecht compliment? 

In een Japans onderzoek leerden 48 volwassenen een specifieke tiktaak met hun vinger uit te voeren. Een derde van de deelnemers kreeg complimenten over hun eigen bijdrage. Een andere groep ontving waardering over andermans inzet. En de resterende deelnemers kregen géén complimenten.

En wat bleek? De volgende dag presteerde één groep heel wat beter: zij die complimenten over hun eigen werk hadden gekregen. 

De verklaring is best logisch. Bij deze groep werd het corpus striatum geactiveerd. Dat is een gebied in de hersenen dat betrokken is bij beloning. Wordt dit hersengebied gestimuleerd,  dan dan worden nieuwe vaardigheden tijdens de slaap versterkt. En beter bewaard in het geheugen. 

 

“Mijn complimenten, collega!” Ook de gever wint

En er is meer: uit je waardering aan je collega, dan werk je zélf ook beter. Meerdere studies toonden aan dat het geven van complimenten je stemming bevordert. Door regelmatig een compliment te geven, leer je dankbaarheid betuigen. Ook versterk je jouw persoonlijke en professionele relaties.

Toch is het uiten van complimenten als collega niet makkelijk. Onderzoekers Erica Boothby en Vanessa Bohns merkten op dat sommigen eerder terughoudend zijn. Ze deinzen terug voor een gemeende dankjewel. 

Hoe dat komt? Soms voelen we ons niet bekwaam genoeg over een specifiek onderwerp, vaardigheid of expertise. En dan missen we het vertrouwen om iemand daarover een compliment te geven. 

Andere mensen vinden zichzelf simpelweg niet de juiste persoon om waardering te uiten. Meestal komt dat door bescheidenheid of een laag zelfbeeld. Wie hoge eisen stelt aan zichzelf, vindt het vaak extra lastig. Tijd om dit imposter syndrome vaarwel te zeggen! 

Verder onderschatten we soms de impact van een oprecht dankwoordje. Dus houden we de lovende woorden dan maar in. We zijn er dikwijls van overtuigd dat de ontvanger toch zal denken dat we onoprecht zijn. Het is een zoveelste voorbeeld van emoties onderdrukken. Vooral managers besteden best voldoende aandacht aan emotioneel intelligent gedrag. Volgens een Amerikaans onderzoek bij 15.000 werknemers boost dat de creativiteit en de inzet van hun personeel. Laat die stilzwijgende complimenten je collega ook effectief bereiken. Spreek uit wat je waardeert aan hem, haar of hen! 

https://www.instagram.com/p/C39jvZ2IYDT/?img_index=1

Zo geef je mooie of grappige complimenten

Geef je complimenten aan collega X of Y? Sta dan even stil bij de manier waarop je dat doet. Met de juiste aanpak kunnen je complimenten het werk een pak leuker maken. En niet alleen op nationale complimentendag! 

Hoe uit je waardering aan je medewerkers? 

  • Wees oprecht. Zorg ervoor dat je waardering authentiek overkomt. Mensen voelen aan wanneer een compliment niet oprecht is. Daardoor bereik je misschien net het tegengestelde effect. 
  • Maak het specifiek. Algemene complimenten werken minder goed dan gepersonaliseerde. Formuleer helder wat je precies waardeert aan andermans inspanningen of resultaten. 
  • Focus je op inzet of prestaties. Complimenteer iemand voor inzet, vaardigheden of prestatie. En dus niet op standaard kenmerken.
  • Maak oogcontact om je integriteit te tonen. Resultaat? Een nog betere connectie! 
  • Gebruik een positieve toon. De toon waarop je iets zegt, is net zo belangrijk als de inhoud. 

Welk soorten complimenten bestaan er?

Geef je mooie, of net humoristische complimentjes met een twist? Die keuze hangt af van de situatie en de relatie die jullie hebben.

Grappige complimenten zijn vooral geschikt als je close bent met de andere persoon. Ze houden de sfeer hoog, en zijn een aanrader als je een goed gevoel voor humor hebt. Let wel op dat je niemand beledigt. De grens tussen humor en botte opmerkingen is soms flinterdun.

Mooie complimenten voor collega X of Y

Een voorbeeld van mooie complimenten

Grappige complimenten voor collega X of Y

Een voorbeeld van grappige complimenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooie lofbetuigingen zijn natuurlijk ook oprecht. Meestal ben je zeker dat ze blijven hangen bij de ontvanger. Vermijd wel clichés: die komen vaak onoprecht over. Online vind je alvast een heleboel inspiratie!

Nog meer ideeën nodig? Check op complimentendag 2024 zeker onze Instagram-pagina. Met onze leuke visuals geef je jouw collega ongetwijfeld een onvergetelijk complimentje!

X
X