“Ik weet niet welke job ik wil doen! Welk beroep past bij mij?”

Deze bezorgdheid leeft bij veel mensen. Soms na burn-out in hun huidige job. Of wanneer ze een carrièreswitch of nieuwe uitdaging overwegen. Heb jij ook het gevoel dat je huidige beroep niet helemaal aansluit bij wie je bent?

Ben je onzeker over welke job je dan wél best uitoefent? In dit artikel geven we je een stappenplan naar de carrière van je dromen! 

Stap 1: je passie vinden

De eerste stap in het vinden van een job die bij jou past? Dat is het achterhalen van je passie. Maar veel mensen worstelen met de vraag hoe ze dat doen. 

Eerst en vooral kun je reflecteren op jouw interesses en hobby’s. Welke activiteiten geven je energie? En waarom? 

Maak een lijst van momenten waarop je voelde dat je een impact kon maken. Identificeer wat ze precies met elkaar gemeen hebben. En hoe ze jouw persoonlijkheid vormen. 

Observeer ook je flow-ervaringen. Dit is de staat waarin je volledig opgaat in een activiteit, en de tijd volledig uit het oog verliest. Wanneer ervaar je deze toestand?

Maar hoe vind je je passie wanneer je weinig dingen leuk vindt? 

Ga op zoek naar nieuwe activiteiten. Zo kun je ontdekken wat je wel leuk vindt. Die vormen vaak een inspiratiebron voor een nieuwe hobby. En later zelfs om een job te vinden die bij je past.

We halen er graag het onderzoek van professor psychologie Carol Dweck bij. Ze werd bekend door haar theorie over motivatie en de groeimentaliteit. 

Haar studies tonen aan dat passies vaak niet plotseling ontdekt worden, maar zich geleidelijk ontwikkelen. Een groeimindset en het geloof dat we nieuwe vaardigheden kunnen leren? Die zijn hier doorslaggevend.  Durf dus experimenteren met nieuwe hobby’s. 

Stap 2: wat zijn mijn talenten? 

Oké, je kent je passie(s). Maar waar ben je goed in? In stap 2 ga je je eigen talenten ontdekken. Zo kun je gerichter zoeken naar een job die echt bij je past. Weet dat je je passies uit stap 1 kunt gebruiken als vertrekpunt. Want wie iets graag doet, is daar dikwijls ook goed in.  

Erken wie je bent of ooit was voor je omgeving. Ga ten rade bij collega’s, familie en vrienden:

  • Waarvoor stellen collega’s en werkgevers vertrouwen in jou? 
  • ⁠Waarvoor komen mensen op een natuurlijke manier bij jou? 
  • Welke meerwaarde heb je al geboden voor anderen?

En dan is het tijd om na te denken over situaties waarin jij een meerwaarde leverde. Denk aan oplossingen of ideeën die je voorlegde.

Noteer welke kennis en vaardigheden anderen opmerkten. Skills zijn trouwens dynamisch. Nieuwe vaardigheden en sterktes ontdek je door continu bij te leren. Anno 2024 is dat zelfs een must! Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen en ontdek waarin je uitblinkt. 

Stap 3: passies matchen met talenten 

In deze laatste stap evalueer je hoe je passies aansluiten bij jouw talenten. Je gaat ze dus matchen met elkaar. Daarvoor moet je twee zaken doen:

1) je passies bundelen

2) deze matchen met je talenten. 

Verbind eerst je interesses onderling met elkaar. Hou je van fotografie en ben je tegelijk gebeten door technologie? Deze voorliefdes kunnen perfect hand in hand gaan. Met AI kun je bijvoorbeeld prachtige beelden genereren. 

Koppel dit alles nadien aan je talenten. Zo achterhaal je écht welke richting je kunt uitgaan. 

Oké, welk beroep past bij mij?

We verwijzen opnieuw naar bovenstaand voorbeeld. Je bent in de ban van fotografie en technologie. Misschien behoort behendigheid met grafische software tot jouw lijstje van talenten? En zo kom je uit bij bijvoorbeeld een nieuwe job als content creator bij een start-up. 

Door de gebundelde passies te koppelen aan je talenten, vind je sneller passende beroepen. En kun je gericht solliciteren. Ook daar hebben we heel wat tips en advies over. Houd de komende weken dus zeker onze blog in de gaten!

Heb je nog hulp nodig om dit concreter te maken, dan kun je ook een gratis gesprek inplannen met een coach uit je buurt. Samen stippelen we een traject op maat uit.

Vrijblijvend meer info aanvragen? Contacteer ons hier! 

X
X