“Over een maand moet ik een presentatie geven op het werk, ik weet nu al dat ik een week op voorhand geen oog dicht zal doen”.

“De maandelijkse teamvergadering op het werk vind ik verschrikkelijk. De directie laat ons één voor één aan het woord. Ik maak er me meestal snel van af want ik kom niet uit mijn woorden als iedereen naar me kijkt”.

Het is best oké om zaken spannend te vinden. Kriebels in je buik horen bij het leven

Spannende situaties, we maken ze allemaal af en toe mee. Iets nieuws doen, nieuwe mensen ontmoeten, weten dat je prestatie door anderen beoordeeld zal worden, het zijn situaties die ons een zekere vorm van stress op leveren. Daar is niets mis mee, stress zorgt er voor dat we alert zijn, ons kunnen focussen, het zijn momenten waarin we kunnen groeien en waaruit we kunnen leren.

Maar soms nemen onze negatieve gedachten de bovenhand waardoor we angstig worden.  Met als gevolg: nog meer stress wat er mogelijks voor zorgt dat we helemaal geblokkeerd geraken. Op die momenten gebruiken we onze energie niet langer om onze opdracht tot een goed einde te brengen maar worden we vanuit een stressreactie aangestuurd, we gaan in een overlevingsmodus, we willen er zo snel mogelijk vanaf zijn of in het decor verdwijnen.

Gedachten zijn geen feiten. Gedachten zijn maar gedachten

“Ja maar, ik kan er toch niets aan doen dat ik deze gedachten heb” hoor ik dan wel eens.

En inderdaad, gedachten komen zomaar in je op, ongecontroleerd. Wist je dat we 40.000 tot 60.000 gedachten hebben op 1 dag? De meeste daarvan zijn repetitief en negatief. Dit komt door het beschermend gedrag van ons overlevingssysteem.  Vanuit het doel te overleven is het een succesvolle strategie van ons oerbrein om meer aandacht te schenken aan gevaar en bedreiging dan aan geruststellende gedachten.

Aan het feit dat bepaalde gedachten bij je opborrelen, kan je dus niets veranderen. Waar je wél zelf de controle over hebt, is aan welke gedachte je bewust aandacht geeft. Ik vergelijk het graag met een radiozender kiezen. Je kan gaan voor een zender met alleen slecht nieuws of op een positiever kanaal afstemmen. De keuze ligt bij jou.

Hoe afstemmen op Radio Positivo?

Komt er iets spannend op je af en merk je op dat je in je hoofd rondjes blijft draaien en je gedachten de spanning alleen maar de hoogte injagen? Volgend stappenplan helpt je deze belemmerende denkspiraal te doorbreken:

Stap 1. Word je bewust van welke gedachten er allemaal in je hoofd rondspoken. Stel jezelf de vraag “Wat ben ik aan het denken?”. Schrijf al je gedachten op een blad papier. Zo haal je de gedachten letterlijk uit je hoofd.

Stap 2. Lees elke gedachte luidop voor aan jezelf en vraag je bij elke zin af: helpt deze gedachte mij om mijn doel te bereiken of is dit eerder een belemmerende gedachte?

Stap 3. Lees de belemmerende gedachten nog eens luidop voor maar zet nu voor elke zin “ik merk op dat ik de gedachte heb dat….

Stap 4. Overloop de belemmerende gedachten en vraag je telkens af: “wat zou ik in de plaats kunnen denken dat mij helpt om deze spannende situatie aan te kunnen?”

Stap 5. Schrijf je helpende gedachten op onder te titel “Radio Positivo”. Lees ze dagelijks na ter voorbereiding op je spannende gebeurtenis. Wil je er een echt radiokanaal van maken? Lees je helpende gedachten luidop voor en neem ze op. Stem dagelijks af op jouw persoonlijk radiokanaal!

Vind je het moeilijk om de juiste frequentie van jouw persoonlijke Radio Positivo te vinden? Maak je liever radio met een sidekick?

Vraag je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij Carine Dewulf of een andere Better Minds coach in de buurt.

Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.

[email protected]

Bekijk hier het profiel van Carine

X
X