“Ik kan zelfs niet meer benoemen wat ik goed kan of wat goed voelt”.

Sandra kijkt voor zich uit en zucht. Ze is 38 jaar en heeft een belangrijke leidinggevende functie voor een groot bedrijf. De laatste jaren loopt het professioneel moeilijk. Ze verliest veel tijd en energie door het “blussen van brandjes”. De vele verantwoordelijkheden eisen hun tol.

De gebeurtenissen op het werk zorgen ervoor dat ze zich niet meer goed in haar vel voelt en veel piekert.

Het is één van de verhalen waarmee ik in loopbaancoaching vaak geconfronteerd wordt, vertelt Anneleen Van Kelecom, loopbaancoach bij Better Minds Coaching.

Wat doe je wanneer je werk je geen energie meer geeft en je er ongelukkig bij loopt?

Inzicht krijgen in je sterktes en talenten zorgt voor een boost in je zelfvetrouwen.

Anneleen vertelt hoe ze met Sandra aan de slag gaat.

De key question: Waar word ik blij van?

Samen met Sandra ga ik op zoek naar de ‘positieve’ momenten.

Ze denkt lang na: “Het is misschien niet veel, maar afgelopen week werd ik nog eens blij toen ik met een collega een nieuw project mocht uitwerken”. We zoomen hierop in: “Wat zorgt ervoor dat je daar zo blij van werd?”

Sandra glimlacht lichtjes en zegt dat dit voor haar vanzelf ging en dat ze opging in het bedenken van ideeën. Door de extra vragen die ik haar stel voelt Sandra haar creatieve kant stilletjes aan terug lichtjes opborrelen.

Langzaam aan krijg ik een andere Sandra te zien: ze licht op en vertelt vol enthousiasme over het project en hoe ze dit ziet en beleeft. Ik benoem wat ik bij haar zie gebeuren en ze reageert opgelucht: “Dan is er toch nog iets wat ik graag doe én waar ik goed in ben.”

Wat win ik als ik mijn talenten ontdek?

Net zoals Sandra, kan je winnen aan energie, positiviteit, maar ook aan vaardigheden.

In moeilijke situaties kan je toch altijd iets ontdekken, hoe klein en onbenullig het ook lijkt, waar je zo in opgaat dat je de tijd vergeet. Het wordt ook wel eens “flow” genoemd: een staat van bewustzijn waarin je volledig opgaat in je bezigheden, de tijd vergeet en optimaal dit moment beleeft en geluk ervaart. Sandra ervaarde dit toen ze samen met een collega ideeën ging bedenken voor een nieuw project. Dit gaf haar duidelijk energie.

Door dit bewust stil te staan bij wat haar energie gaf, ontdekte ze ook dat ze blij wordt van teamwerk en er bovendien goed in is, en dat ze graag creatief bezig is.

Na het gesprek zet Sandra hier bewust meer op in en delegeert ze andere taken. Ze beschrijft het tijdens ons opvolggesprek al lachend: “Een beetje zoals een inktvlek die zich uitspreidt en uiteindelijk zelfs het negatieve bedekt.”  Sandra is ook positiever over haar werk én zichzelf.

Vanuit dit zeldzame momentje van genieten won ze niet alleen aan energie en positiviteit maar kon ze ook zelf verder ontwikkelen. Ze scherpte haar vaardigheden aan, vertelde dat ze echt het gevoel had dat ze gegroeid was in het project.  Ze voelde zich bovendien competenter in het organiseren van haar ideeën.

Hoe meer je bewust bezig bent met het inzetten van je talent, hoe beter je er in wordt.

Ten slotte stimuleerde ze haar ‘groei’mindset: Ze  ontwikkelde de vaardigheid om een moeilijke en negatieve situatie om te buigen tot een leermoment.  Zo ontdekte ze als het ware haar handleiding om uit het dal te klimmen.

Hoe ontdek jij jouw talenten?  – 5 tips

  • Sta stil bij de dingen die jou energie geven: Maak een lijst van die dingen waar jij blij van wordt. Maak het concreet: Wat doe je op zo’n moment? Hoe voel je je? Overloop je agenda op het einde van een dag of week en duid aan wat je energie gaf!

 

  • Vraag het aan anderen: Vraag aan mensen in jouw omgeving (die jou kennen en waar je je goed bij voelt) waar jij volgens hen goed in bent en blij van wordt. Vraag hen om daarbij concreet te benoemen wat ze jou dan zien doen én wat ze op zo’n moment met jou zien gebeuren. Laat het maar binnenkomen en geniet van die mooie verhalen over jezelf!

 

  • Hou het klein: Maak het niet te groot en zoek het niet te ver. Ga op zoek naar iets kleins waar je energie van krijgt en zoom hierop in: Wat vind je hier zo leuk aan?

Nood aan een duwtje in de rug? Onze Better Minds Coaches ontdekken samen met jouw wat je talenten zijn.  Vraag je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij Anneleen Van Kelecom of een andere Better Minds coach in de buurt.

 

Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.

[email protected]

Bekijk hier het profiel van Anneleen

 

 

X
X