Al meer dan een jaar is thuiswerk voor velen een verplichting. We begonnen er aan met de idee dat we na enkele weken terug naar onze vertrouwde werkplek zouden kunnen en roeiden met de riemen die we hadden. Ondertussen is het duidelijk dat het misschien nooit meer helemaal wordt als voorheen en dat (deels) thuiswerken het ‘nieuwe normaal’ wordt. Tijd om even stil te staan hoe we thuiswerk beter kunnen aanpakken als we onze energie en efficiëntie op peil willen houden.

Om goed te kunnen presteren, hebben je hersenen nood aan goede context en een aantal sterke gewoontes. Deze 5 tips helpen je op weg.

  • Zorg voor een vaste werkplek, idealiter in een aparte ruimte. Kan dit niet en werk je bv. in je woonkamer of keuken, ruim dan je werkspullen op als je je werkdag afsluit. Hierdoor kom je minder in de verleiding om “snel nog even voort te doen”.
  • Kies voor structuur en routine. Kleed je aan zoals je dit voor een gewone werkdag buitenshuis zou doen. Kom na het ontbijt even buiten, maak een korte wandeling en stap naar je werkplek als je terug komt. Goed voor je lichaam en zo zorg je meteen voor een overgangsperiode tussen privétijd en werktijd. Je kan je werkdag op dezelfde manier afsluiten.
  • Breng structuur aan in je dag door onderscheid te maken tussen werk- en privétijd. Maak dat ook duidelijk aan je huisgenoten. Een uitgeschreven of uitgetekend schema op een centrale plek in huis kan helpen. Niemand kan uren na elkaar efficiënt en gefocust werken.Las verschillende keren per dag een korte pauze in. Benut deze om los te komen van (online) prikkels. Ga naar buiten, kies voor wat beweging, eet een stuk fruit, dagdroom even.
  • Start je werktijd met een plan. Zomaar aan iets beginnen en “zien wat er van komt” is alvast geen goed plan. Ontwikkel de gewoonte om je frisse aandacht te schenken aan een taak die tot de kern van je functie behoort en bewuste aandacht vraagt. Blokkeer hiervoor tijd in je agenda en respecteer die tijd.
  • Schakel je aandachtkapers uit tijdens je focustijd. Leg je smartphone buiten handbereik en zet hem op stil. Sluit je mailbox en andere toepassingen op je laptop waarvan je meldingen kan krijgen. Deze prikkels nodigen uit tot multitaksen, zorgen dat we veel werkdruk ervaren en toch nauwelijks iets kunnen opleveren waardoor we geen voldaan gevoel hebben. Spreek met je huisgenoten af hoe je kenbaar maakt dat je niet gestoord wil worden. Dit kan bijvoorbeeld door een deurhanger aan je deur of laptop te hangen.

Ervaar jij problemen met thuiswerken? Vind je het moeilijk om je focus te houden? Wat met telewerken en je verschillende rollen in je gezin?

Worstel je ook met deze vragen? Loopbaancoaching kan je hierbij helpen. Aarzel niet een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te vragen bij één van onze coaches.

X
X