Jeroen, werkzaam als IT medewerker, werkt meer dan 12 uur per dag. Hij is al een hele tijd uitgeput en heeft het moeilijk om ’s avonds nog aandacht te geven aan zijn gezin. Hij voelt zich hierover schuldig, is ontevreden en slaapt slecht. Voor sporten maakt hij geen tijd meer en hij spreekt bijna niet meer met zijn vrienden af.

Herkenbaar?

We leven in een samenleving waarin de verwachtingen hoog liggen. Althans, zo voelen we dat aan. Verwachtingen van je leidinggevende, je collega’s, je partner, je vrienden, je familie… en niet te vergeten: verwachtingen die je jezelf oplegt. We gaan gebukt onder zoveel dat ‘moet’.

Rationele wezens als we zijn, proberen we de situatie onder controle te houden. We proberen ons efficiënter te organiseren, maar komen dan vaak tot de vaststelling dat we tijd te kort hebben. Het probleem is dat tijd een eindige bron is, er zijn immers maar 24u op een dag en dus valt tijd ook niet te managen.

Wat kunnen we dan wel “managen’ of beïnvloeden?

Jouw energie! Wist je dat er 4 belangrijke bronnen van energie zijn? (Bron: Tony Schwartz)

 1. Fysieke energie
 2. Emotionele energie
 3. Mentale energie
 4. Spirituele energie (zingeving)

Fysieke energie is je basis! Als deze ontbreekt is het zeer moeilijk om de andere vormen van energie hoog te houden. Bijvoorbeeld je mentale energie. Je mag nog zo goed geleerd hebben anders om te gaan met je piekergedachten of hoe je best in je focusmoment geraakt, als je fysieke energie laag zit, lijken al die inzichten niet meer te werken.

Net als Jeroen, hebben we de neiging om net in drukke tijden deze basisenergie te verwaarlozen. Op het moment dat we onze energie net zo hard nodig hebben. Fysieke energie is trouwens niet alleen sporten maar ook beweging en inzetten op ontspanning in de breedste zin van het woord.

Geef je fysieke energie meer aandacht! Enkele tips:

 • Doe de golfjesoefening: Neem pen en papier, zet de timer op 3 min en adem 4 tellen in en 6 tellen uit. Bij het inademen teken je een lijn naar boven, bij het uitademen ga je weer naar beneden.

Doe deze hele eenvoudige ademhalingsoefening 3 keer per dag en ervaar welke rust dit brengt.

 • Ga tijdens de middag of je pauze mindful wandelen.
  • Vaak last van ongewenste piekergedachten tijdens het wandelen? Geef je brein dan een opdracht. Let op wat je allemaal ziet rondom jou, tot in het kleinste detail of focus je op wat je allemaal hoort, ruikt of voelt. Zo ben je die vervelende gedachten een stapje voor.
  • Geen fan van alleen wandelen? Neem een collega of vriend mee op sleeptouw en spreek af het enkel over positieve zaken te hebben.
 • Integreer beweging in je dagelijkse routine: Parkeer je auto wat verder weg zodat je nog een eindje kan stappen, breng de gestreken was in 3 keer naar boven i.p.v. in één grote wasmand, doe net voor je de douche inspringt een reeks van buikspieroefeningen…

Zin om ook je andere energielevels aan te spreken?

Laat je inspireren door talloze oefeningen, video’s, webinars, blogs, boekentips en podcast via: bettermindscoaching.com/blog

En hoe is het afgelopen met Jeroen? Die is na zijn coachingstraject weer vol energie aan het werk en gaat nu heel bewust om met zijn energielevels!

Wil jij ook meer weten over de verschillende levels van energie en hoe je deze kan versterken? Vraag je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij Els Vandervaeren of een andere Better Minds coach in de buurt.

Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek.

[email protected]

Bekijk hier het profiel van Els Vandervaeren.

X
X