Als angst niet zou bestaan, dan zou jij nu deze nieuwsbrief niet lezen. De kans is zelfs reëel dat de mensheid in haar geheel gewoon niet (meer) zou bestaan. Angst is in oorsprong een cadeautje van Moeder Natuur, dat ons moet beschermen tegen de gevaren van het leven. Maar in onze moderne wereld – waarin er gelukkig niet meer zo heel veel sabeltandtijgers rondlopen – heeft die angst zich verplaatst naar andere domeinen. Ja, ook naar onze job. Vandaag zijn we bang om fouten te maken, bang om een nieuwe job niet aan te kunnen, bang om bij collega’s door de mand te vallen, bang voor kritiek vanuit onze omgeving als we iets totaal anders willen gaan doen, bang om onszelf teleur te stellen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Angst is al lang geen middel meer om ons leven te redden,
maar een ijzersterke rem die ons ervan weerhoudt om voluit te leven.

Maar waarom zou je binnen je comfortzone blijven, als er daarbuiten zoveel meer te beleven valt?    

Onze tips:

Angsten die je benoemt, worden kleiner. Vraag jezelf eens af wat het ergste is dat kan gebeuren wanneer je je angst aan de kant zet en er voluit voor gaat. Wedden dat zelfs the worst case scenario minder eng is dan je fantasie?

***

Stel je even voor dat je binnenkort je 80ste verjaardag viert en een groot feest geeft voor familie en vrienden. Wat zou je dan – terugblikkend op je leven – graag vertellen in je speech? Dat je altijd veilig binnen de lijntjes hebt gekleurd? Of vertel je liever over zotte dingen die je hebt geprobeerd en die je leven kleur hebben gegeven?

***

It’s all in your head. Veranderingen worden door ons brein gezien als gevaar, en dus als stressor. Maar stress hoeft niet per se negatief te zijn: het is immers ook de motor die ons in beweging zet. Benoem de veranderingen in je leven bewust als positieve uitdagingen en een manier om te groeien: zo verandert jouw stress in positieve energie.

Kortom: maak de held in jezelf wakker! En als de moed je in de schoenen zakt, ga dan eens op je hoofd staan;-)

NATUURLIJK HOEF JE HET NIET ALLEEN TE DOEN!

Onze ervaren loopbaancoaches staan klaar om jou uit je comfortzone te trekken. Zo vind jij de moed om je grenzen te verleggen en je zelfvertrouwen een boost te geven.

Er is altijd een Better Minds-coach bij jou in de buurt. En dankzij de loopbaancheques van VDAB betaal je zelf amper 10€ per sessie.

“EERSTE HULP BIJ (FAAL)ANGST”

Angst om fouten te maken, om te falen, om het te verprutsen en niet aan de verwachtingen te voldoen: herken je dit gevoel?  Dan is het online webinar “Eerste Hulp bij (Faal)Angst” van onze collega Els Vandervaeren iets voor jou!  Je leert begrijpen waar die faalangst vandaan komt en belangrijker nog: hoe je het vanaf nu anders kan aanpakken!

Bekijk hier de opname! 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE BLOGS

Focus op wat er echt toe doet”
Lees hier hoe zelfinzicht voor Aline dé sleutel was naar minder stressen meer balans in haar leven.

“Take your parachute and jump”
Blokkeer jij ook wel eens door de angst voor het onbekende? Dan put je ongetwijfeld moed uit dit artikel van onze collega Katrien Van Ostaede.

X
X