Stel, je loopt al dagen te hollen om al je to do’s gecombineerd te krijgen, wanneer een collega je plots vraagt of je een taak van haar kan overnemen. “Natuurlijk help ik je graag!”, hoor je jezelf zeggen. Want “nee” zeggen: dát strookt niet met je verantwoordelijkheidsgevoel, je waarden of de eeuwige pleaser in jou. Maar heb je er al eens bij stil gestaan dat een “ja” tegen een ander, impliciet een “nee” tegen jezelf betekent? Een “nee” tegen broodnodige rustmomenten, tegen een focus op jouw prioriteiten, tegen tijd met je gezin of vrienden, tegen energie om te sporten of gezond te koken? Bovendien doe je de relatie met je collega meer kwaad door niet oprecht te zijn, dan wanneer je tijdig je grenzen aangeeft.

Af en toe kiezen voor jezelf is dus de enige duurzame optie.Maar hoe begin je daaraan?

Onze tips:

Ken jezelf. Welke signalen vertellen jou dat je tegen je grenzen aanloopt? Merk je dat je een kort lontje krijgt? Vult jehoofd zich met zelfbeklag? Of voel je hoe spanning zich opbouwt in je hoofd of schouders? Hoe sterker jij je bewust bent van de knipperlichten die wijzen op stress of frustratie, hoe makkelijker het wordt om voor een ander scenario te kiezen.

***

Maak komaf met belemmerende overtuigingen.  Stel je de vraag waarom je steeds geneigd bent om ‘ja’ te zeggen terwijl je ‘nee’ bedoelt. Is het angst voor afwijzing die de pleaser in jou naar boven haalt? Duwt je perfectionisme je steeds in de rol van ja-knikker? Of verwar je assertiviteit misschien met egoïsme? Probeer er eventueel met behulp van een coach – achter te komen wat jou belemmert om voor jezelf te kiezen.

***

Overschrijf je ja-reflex met een nieuwe gewoonte. Vind je een directe ‘nee’ te moeilijk, bedenk dan een formulering waarmee je wat tijd kan kopen. Antwoord op een verzoek bijvoorbeeld standaard met: “ik leg je vraag naast mijn agenda en kom er ten laatste morgen op terug”. Schakel eventueel de hulp in van een zogenaamde reminder app (RandomlyRemindMe of Yapp) om die standaardzin tot een nieuw automatisme te maken.

 

 

 

 

En bedenk ook: af en toe “nee” zeggen laat zien wat jouw “ja” écht waard is!

VLOTTER LEREN “NEE” ZEGGEN?  ZEG DAN “JA” TEGEN ONZE LOOPBAANCOACHES!  

Want onze ervaren loopbaancoaches zijn er niet alleen voor mensen die van job willen veranderen! Ook wanneer jij wil werken aan je persoonlijke effectiviteit en professionele vaardigheden staan ze voor je klaar.

Er is altijd een Better Minds-coach bij jou in de buurt. En dankzij de loopbaancheques van VDAB betaal je zelf amper 10€ per sessie.

 

 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE BLOGS

“Zelfzorg is geen uitgave, het is een investering”. Wijze woorden van ex-tenniskampioene Dominique Monami, die als geen ander weet hoe belangrijk het is om bewust te kiezen voor je eigen doelen. Lees haar artikel hier

“Weet jij waar je grenzen liggen?”
In dit artikel vertelt loopbaancoach Shana Vinckier hoe zij haar cliënten helpt om tijdig hun grenzen te herkennen en welke methodieken kunnen helpen om die grenzen effectief te bewaken.

Heb jij het gevoel dat je keihard werkt, maar toch altijd achter de feiten aanholt? Dat je nooit echt kunt focussen op een belangrijke taak, omdat je alweer naar de volgende vergadering moet en je mailbox overvol zit? Dat anderen jouw agenda bepalen en ze het thuis vaak met de restjes moeten doen?Dan is het nieuwe boek van Better Minds-collega Anneleen De Lille echt iets voor jou!

Bestel hier het boek!

 

X
X