Heb je al eens stilgestaan bij wat je parten speelt om echt het leven te leiden dat je wil? Bij de veel mensen is dat angst om een stap te zetten richting iets nieuws en onbekend. Die angst is een gigantische rem op jouw geluk én persoonlijk succes. Hoog tijd om er komaf mee te maken dus. Laat je inspireren door het verhaal van Katrien Van Ostaede.

Take your parachute and jump.

Heb jij het al eens meegemaakt dat je je niet meer gelukkig voelt op jouw werk? Door bijvoorbeeld een verandering in je takenpakket, een vertrek van een collega, een moeilijke samenwerking of een bedrijfscultuur die jou niet ligt?

Ik wel. Naar aanleiding van een her-structurering veranderde mijn takenpakket op een, voor mijn aanvoelen, impactvolle manier. In die mate zelfs dat ik mijn keel voelde toeknijpen van kwaadheid enerzijds en demotivatie anderzijds. Ik was boos omdat men een beslissing nam boven mijn hoofd, niemand vroeg mijn mening en de uitkomst van de beslissing werd eenzijdig opgelegd. Ik voelde me gedemotiveerd en zag niet hoe ik me nog kon opladen voor de nieuwe invulling van mijn takenpakket.

Als je dit van op een afstand leest, besluit je heel nuchter: “Ga dan iets anders doen. Zoek een andere job waar je wel terug gelukkig kan worden.”

Zoals het lied uit mijn jeugd van de groep ‘Something Happens’ zegt: “Take yourparachute and jump.” Ik had echter nog geen duidelijke ‘parachute’. Springen in het ondiepe, zonder een paar handvaten die me een veilig gevoel geven, is niet mijn ding.

Al heel snel werd ik overmand door verschillende gevoelens. Het idee van mijn toenmalige job te verlaten werd heel erg overschaduwd door de angst van het loslaten van de mooie voordelen die ik had, mijn gouden kooi. Ik werkte al lang in het bedrijf en voelde me er op mijn plaats en in lijn met de bedrijfswaarden en missie, ik had een correct salarispakket, fijne collega’s en een goede work-life balance, wat voor mij als mama van 3 jonge kinderen van grote waarde was. Ik voelde me verstikt en gevangen in de kooi die ik voor mezelf creëerde. Tegelijkertijd blokkeerde ik door de angst voor het onbekende: “Zal ik de nieuwe job kunnen, vind ik het daar leuker, ben ik competent genoeg, naar welke job wil ik veranderen?” Kortom, ik was één brok emotie, volledig geblokkeerd en ongelukkig in mijn werkleven.

Ik heb ondertussen al verschillende veranderingen in mijn leven gehad en ik heb hieruit geleerd hoe belangrijk het is om trouw te blijven aan jouw eigen behoeften. Als jouw behoeften volledig of grotendeels ingevuld zijn, dan ben je meer in vertrouwen en kan je veel aan. Ik had een gebrek aan vertrouwen over mijn competenties en talenten maar ook over de weg die bij mij zou passen.

Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat je nodig hebt om jouw gevoel van vertrouwen terug te vinden. Iedere persoon heeft nood aan zijn eigen hulpbronnen. Het is vooral belangrijk jouw hulpbronnen te kennen, ze toe te laten en te benutten. Eén van mijn hulpbronnen zijn zaken kunnen bespreken met iemand zodat die persoon me uit een enge perceptie haalt en me terug een groter plaatje laat zien. Ik had nood aan begeleiding, samen met iemand anders alles op een rijtje zetten en bevestiging krijgen. Samen met een loopbaancoach bracht ik duidelijkheid in mijn talenten, drijfveren en behoeften maar ook de gedachten die mij blokkeerden.

Na mijn traject van loopbaancoaching en het volgen van enkele opleidingen had ik het gevoel mijn ‘parachute’ te hebben gevonden die voldoende veilig aanvoelde om te springen. Je leest goed ‘voldoende veilig’. Het 100% perfecte en volledig voorspelbare plaatje bestaat niet. Dat hoeft ook niet want als je terug voldoende vertrouwen hebt en in jouw eigen kracht staat, dan ben je bekwaam om de onvoorziene omstandigheden (groot of klein) aan te pakken.

Heb jij jouw ‘parachute’ al gevonden? Heb jij voldoende vertrouwen en inzicht in je talenten en drijfveren. Een traject met een loopbaancoach geeft je hier meer inzicht in. Vraag jouw gratis kennismakingsgesprek aan met één van onze loopbaancoaches en zet vandaag de eerste stap. 

X
X