Hoe een coach je helpt focussen op wat er echt toe doet.

“Het begon allemaal met een masterclass die ik via mijn werkgever kreeg aangeboden.” Aan het woord is Aline, Senior Account Manager bij Bank Van Breda. “Miet kwam er vertellen hoe je je concentratie op het werk kan optimaliseren, en wat ik die dag leerde was meteen recht in de roos. Door Miets heldere verhaal realiseerde ik me dat ik vaak inefficiënt met mijn tijd en energie omsprong, waardoor ik wel eens achter de feiten aanliep. Dat had me een aantal jaren eerder al een burn-out opgeleverd, dus ik wist dat het goed doseren van mijn energie voor mij een uitdaging was. Ik besloot dan ook, daar en dan, om me persoonlijk door Miet te laten begeleiden. Een beslissing waar ik nog geen moment spijt van heb gehad.”

“Sinds ik me niet meer wegsteek achter schaamte ben ik authentieker en dat werkt aanstekelijk.”

Aline en Miet startten een traject op waarin vooral aandachtsmanagement en focus centraal stonden. Maar al gauw was er de behoefte om ook ruimer te kijken. “Natuurlijk kan je je werk niet los zien van wie je bent”, vertelt Aline. “De kern van die gesprekken was ik, en dus kwamen we tijdens de coachingsessies al snel uit bij thema’s als ‘wat drijft me?’, ‘wat zijn mijn energiegevers en energievreters?’, ‘wat zijn mijn valkuilen en waar word ik blij van?’. Ik begon ook in te zien dat ik vaak te streng was voor mezelf, en de neiging had om me vooral te focussen op wat fout ging. Het werd me stilaan duidelijk hoeveel energie ik verspilde aan het nodeloos uitvergroten van tegenslagen, terwijl ik successen wegwuifde als ’toeval’ of ‘geluk’. Miet nodigde me uit om meer een helicopter view aan te nemen en gebalanceerder naar mijn eigen plussen en minnen te kijken.”

Die balans hielp Aline om zich kwetsbaarder op te stellen. “Ik was altijd erg bezig met mijn imago”, vertelt ze, “niet alleen op het werk maar ook privé. Geen wonder dat dit stress geeft als je je alleen focust op je mindere punten. Door de coachingsessies begreep ik dat ik soms zo bezig was met hoe ik overkwam op mensen, dat ik kansen op echte verbinding liet liggen. Sinds ik me niet meer wegsteek achter schaamte of gevoelens van ‘niet goed genoeg zijn’, ben ik authentieker, en ik merk dat dat aanstekelijk werkt. Ik durf te stellen dat ook in mijn team op het werk gevoelens van vertrouwen zijn toegenomen sinds ik er mij kwetsbaarder durf op te stellen.”

Intussen zijn de coachingsessies met Miet een maandelijkse routine geworden. “Noem het mijn maandelijkse onderhoudsbeurt”, lacht Aline. “Elke keer weer is het een wake-up call, even pas op de plaats maken, kijken waar ik sta en wat me op dat moment bezig houdt. Zo duiken er spontaan thema’s op waar we vervolgens mee aan de slag gaan. Daarbij is het vooral Miets empathische coachingstijl die me bevalt. Miet is heel beschouwend en geduldig; ze neemt de tijd om te begrijpen hoe dingen echt in elkaar zitten – wat er echt speelt – zonder onmiddellijk tot actie te willen overgaan. Dat is wat een onrustige ziel als ikzelf nodig heeft. Bovendien is ze een sterke beelddenker; ze is een kei in het visualiseren van uitdagingen en oplossingen, en het in perspectief plaatsen van dingen. Door die explorerende houding van Miet ben ik zelf ook met meer nieuwsgierigheid naar mijn eigen gedrag en gedachten gaan kijken. Ik heb mezelf beter leren kennen, waardoor ik minder snel in mijn valkuilen trap en – heel belangrijk – bewuster oplaadmomenten inplan.”

“Het is best grappig: ook al zijn we inhoudelijk met heel andere dingen bezig, eigenlijk lijken mijn job en die van Miet nog wel op elkaar”, concludeert Aline. “De meeste energie haal ik uit mijn rol als sparring partner van mijn klanten. Uit de veelheid aan informatie – vanuit de bank, nieuwe regelgeving, de klant zelf – distilleer ik actieplannen die een win/win betekenen voor alle partijen. En eigenlijk is het dát wat Miet bij mij ook doet. Door me regelmatig een spiegel voor te houden en de juiste vragen te stellen, helpt ze me mijn gedachten te kanaliseren, helderheid te scheppen in mijn hoofd. Om van daaruit te focussen op de juiste prioriteiten en een stappenplan uit te tekenen om een betere versie van mezelf te worden.”

“Dankzij mijn aangescherpt zelfinzicht sta ik vandaag steviger in mijn schoenen.”

En daar profiteert niet alleen Aline zelf van. “Na mijn burn-out in 2017 ben ik 4/5de gaan werken, maar dankzij Miet durf ik het aan om binnenkort weer voltijds aan de slag te gaan. Dat wil niet zeggen dat ik niet meer moet werken aan mezelf en er geen valkuilen meer zijn, integendeel. Maar dankzij de regelmatige reflectiemomenten en het aangescherpte zelfinzicht voel ik beter aan hoe de dingen lopen en waar ik bij moet sturen. Bovendien weet ik: als ik dan toch eens dreig te ontsporen, is er altijd nog mijn coach om me op koers te houden!”

Ben je geïnspireerd door Aline’s verhaal?
Contacteer me voor een vrijblijvend
gesprek. Dan geef ik jou binnenkort
misschien ook dat noodzakelijke duwtje
in de rug. 

[email protected]
0478/99 79 35

X
X