‘Ik ben totaal niet creatief’

‘Ik ben niet goed in cijfers’

‘Ik ben niet goed in het geven van presentaties’

‘Ik ben niet goed in spelling’

 

Het zijn gedachten die soms volgen na het maken van een fout, een opmerking van een collega of je baas. Mensen worden dan boos op zichzelf, klagen dat ze ‘stom’ zijn. Ze nemen zichzelf kwalijk dat ze een fout hebben gemaakt. Dat kost een hoop energie…

Mensen denken soms dat ze met een vaste set talenten geboren zijn. In sommige dingen zijn we gewoon goed, in andere niet. Geen analytisch brein of een out-of-the box denker? Dan moet je het er maar mee stellen en je focus op iets anders richten.

Maar is dit zo? Ligt een talent vast in je DNA of kan je talent ontwikkelen door hard te werken en ervaring op te doen?

Een talent is inderdaad een natuurlijke aanleg, maar gecombineerd met de ‘wil’ om te groeien en je verder te ontwikkelen.  Die ‘wil’ en zin om te groeien, of je ‘groei’-mindset, is dé ‘sleutel’ om je veerkracht te verstevigen en aanzienlijk betere prestaties te realiseren.

Hoe kijk jij naar de wereld? Fixed of Growth Mindset.

Je mindset bepaalt de manier waarop je denkt en kijkt naar jezelf. Het is een belangrijk onderdeel van je persoonlijkheid. Die mindset heeft ook invloed op je hele leven: op je persoonlijke ontwikkeling, je welbevinden, vitaliteit, prestaties, relaties én je werk.

Je mindset bepaalt of je je potentieel benut en of je wendbaar en weerbaar bent.

Kijk je met vaste mindset naar de wereld om je heen, dan wordt je brein vooral geprikkeld wanneer je informatie ontvangt over hoe je presteert. Goede resultaten en de beoordeling van anderen zijn belangrijk en geven je eigenwaarde een flinke boost.

Heb je echter een groei-mindset,  dan worden je hersenen vooral geprikkeld door informatie over hoe jij jezelf nog verder kan verbeteren.  Je focus ligt op bijleren. Fouten maken bekijk je gewoon als een essentieel onderdeel van bijleren en slimmer worden.

You win or you learn, but you never lose!

 

Welke mindset heb jij?

Welke gedachten uit de onderstaande lijst spoken het meest door jouw hoofd? Kijk jij naar de wereld met een groei of met een vaste mindset?

Fixed mindset Groeimindset
Ik ben hier te dom voor Wat heb ik nodig? Welke extra info heb ik nodig?
Dit is te moeilijk voor mij Misschien kan ik het leren als ik veel oefen
Ik mag geen fouten maken Als ik een fout maak, kan ik er misschien dingen uit leren
Ik word nooit zo slim als hem Hoe heeft hij dat geleerd?
Ik stop er mee, want het gaat me toch nooit lukken Om te leren fietsen, ben ik ook herhaaldelijk terug moeten rechtstaan en dat lukt me nu ook

 

Kan je een groeimindset aanleren?

Yes you can!  Je kan leren om je brein meer open te stellen en een andere mindset te ontwikkelen. Het is een kwestie van oefening, want ons brein is een spier en die kan dus getraind worden.

Als je van een vastgeroeste ‘fixed’ mindset naar een groeimindset wil gaan moet je leermomenten omarmen. Vallen en opstaan is de boodschap!

Niet meteen opgeven wanneer iets van de eerste keer niet lukt, maar jezelf stimuleren om door te gaan.

Essentieel: Sta jezelf toe om te experimenteren en vooral … te mogen falen. De beloning: meer groei, meer zelfvertrouwen, meer veerkracht.

Ook in het bedrijfsleven is het belang van een groeimindset in opmars. De Googles en Amazons van deze wereld geloven in de kracht van een groeimindset bij hun werknemers. Ze vragen sollicitanten niet langer alleen naar succesverhalen, maar ook naar hun meest leerzame mislukking.

Hoe ontwikkel je immers innovatieve producten als je werknemers niets nieuws durven uitproberen uit angst om te falen?

In Nederland bestaat de stichting “Instituut voor briljante mislukkingen”. Zij stellen dat het niet delen van leermomenten, innovatie belemmert. Zij moedigen organisaties aan om een cultuur te creëren waarin het delen van uitschuivers of gênante momenten normaal is, en waar vooral de leermomenten ook besproken worden.

5 tips om jouw groei mindset te ontwikkelen

1.Wees je bewust van je gedachten en overtuigingen.

Heb jij vooral belemmerende gedachten bij fouten?

  • ‘ik ben dom’
  • ‘ik kan ook niets’
  • ‘wat gaan ze van me denken’)

Of helpende gedachten?

  • ‘Jammer maar volgende keer beter’
  • ‘Nu weet ik hoe het niet moet’

Vooral last van de belemmerende gedachten? Counter ze dan keer op keer met een helpende. Langzaam maar zeker wordt dit een automatisme!

2.Observeer jezelf : vaak zijn wij milder voor anderen dan voor onszelf. Anderen mogen fouten maken, maar jij moet alles van de eerste keer perfect doen. Accepteer dat anderen en jijzelf fouten mogen maken om hier vooral uit te leren.  Zie jezelf als ‘on’af.

3.Wees je bewust dat een inspanning , een manier is om te ontwikkelen. Bekijk een uitdaging of obstakel niet als bewijs dat je iets niet kan, maar net als dé uitgelezen mogelijkheid om te groeien.

4.Vervang de gedachte ‘Ik kan dit niet” door: “Ik kan dit NOG niet!”.

5.Deel je misluk’KING’: Wat was deze week jouw grootste, grappigste, meest gênante uitschuiver en vooral wat heb je hieruit geleerd? Deel het met je vrienden en familieleden! Zo normaliseer je het maken van fouten. Leren lopen deed je toch ook niet zonder vallen en opstaan?

 

En onthoud: Je kan niet alles van de eerste keer, door fouten te maken en te leren van je fouten, oefen je je vaardigheden, groeien je hersenen en vergroot je je talent.

Blijft falen moeilijk? Is negatieve feedback voor jou steevast ‘kritiek’ en wil je hiermee aan de slag?

De Better Minds Coaches staan voor je klaar om je te begeleiden in de ontwikkeling van jouw groeimindset. Ontdek de coaches in jouw regio en vraag een vrijblijven kennismakingsgesprek aan.

 

 

Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek .

[email protected]

Bekijk hier het profiel van Ann

 

X
X