Herken je dit?

-Je zegt ja wanneer je nee denkt.

-Je bent bang om je gesprekspartner teleur te stellen.

-Je vindt het moeilijk om je te laten gelden of je voelt je overweldigd door de directe vraag van een ander.

Of misschien herken je dit wel:

Je voelt je ongemakkelijk bij het geven van feedback en zegt dan liever niets.

Je wordt door jouw omgeving als kil en afstandelijk ervaren.    Gevoelens benoemen is best moeilijk en je inbeelden wat de ander voelt of nodig heeft is een uitdaging.

Kortom, je bouwt soms een muur (en geen grens) om je heen.

Maar… wat hebben deze ogenschijnlijk zeer verschillende situaties met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal te maken met je vermogen om al dan niet gezonde grenzen te stellen.   Grenzen die je in verbinding brengen met wat jijzelf en de ander nodig heeft.

Hoe jij naar een bepaalde situatie kijkt, beïnvloedt jouw vermogen om gezonder grenzen te stellen. 

 “When you change the way you look at things, the things you look at change”

Grenzen stellen gaat over de overgang van het kijken vanuit een OF/OF-modus (OF de ander heeft gelijk, OF ik heb gelijk; de situatie is zwart of wit, …) naar een EN/EN-modus (we hebben elk een deel van de waarheid in pacht; er zijn verschillende grijstinten).

De EN/EN-modus stelt je in staat in verbinding te staan met zowel je eigen behoeften als die van anderen. Het helpt je tegelijkertijd kalm en standvastig te zijn. Je wordt duidelijker over wat je wel of niet bereid bent te doen. Je voorkomt frustratie bij jezelf en bij anderen. Dit heeft uiteindelijk een positief effect op je gevoel van eigenwaarde.

Een voorbeeld:

Je collega heeft teveel werk en vraagt of je haar kan helpen en een taak kan overnemen. Je houdt zelf het hoofd net boven water de laatste weken maar je wil graag helpen, en stelt niet graag teleur.  Je zegt ‘ja’ waardoor je jezelf nog meer stress op de hals haalt.

Je zit in de OF/ OF modus.

  • OF Je zegt ja (waardoor je zelf verdrinkt in het werk) maar je collega wel hebt geholpen. De plus in jouw ogen: je bent nu een toffe en behulpzame collega, ook al gaat het ten koste van jezelf.
  • OF Je zegt nee. Je bewaakt je eigen behoeften en hebt minder stress, maar je hebt je collega niet gehopen waardoor je je slecht voelt.

Hoe kom je dan in de EN/EN-modus?

Stel jezelf deze twee eenvoudige vragen:

– Wat heb ik nodig om me goed te voelen in deze situatie?

– Wat heeft de ander nodig om zich goed te voelen in deze situatie?

Neem de tijd om over elk van deze vragen na te denken.

Overleg zo nodig met de betrokkene. In plaats van gewoon meteen JA te zeggen tegen je collega kan je beter eerlijk zijn en zeggen dat het ook niet in jouw agenda past, en samen op zoek gaan naar een alternatieve oplossing. Zo bewaak je EN je eigen behoeften EN ben je een behulpzame collega, wat voor jou heel waardevol is.

Het is ook mogelijk jezelf te trainen om “bewust” grenzen te stellen. Net als  sport zorgt regelmatige training ervoor dat dit je wel lukt.

Ga dus op zoek naar wat de ander nodig heeft en wat jezelf nodig hebt?     Stel gerichte vragen, durf zeggen wat jij nodig hebt, EN ga op zoek naar jullie gemeenschappelijke compromis.

Wil je meer weten?

Lees het boek “Jezelf en de ander” van Anne Linden, specialiste in grenzen stellen en ontwikkelaar van het “Linden Boundaries Model”.

 

Valerie DelorContacteer me voor een vrijblijvend gesprek.

valerie.del[email protected]

Bekijk hier het profiel van Valerie

 

X
X