Wat als je weet wat je wil, maar de stap niet durft te zetten? Hoe duw je jezelf over de drempel?

Als loopbaancoach zijn we niet bang om stil te staan bij de zorgen of de angsten die klanten hebben. Door écht naar de bekommernissen te luisteren, wordt de angst voor de angst alvast kleiner. Binnen loopbaancoaching bij Better Minds Coaching hebben we verschillende oefeningen die we inzetten om de klant bij zijn of haar gevoel te laten komen. Daarmee maken wij (onder andere) het verschil.

We geven je graag een inkijk in het verhaal van Iris. De naam en enkele details in het verhaal van Iris zijn veranderd om de anonimiteit te garanderen.

Iris twijfelt om haar halftijdse job in loonverband in te ruilen voor haar zelfstandige praktijk. In een vorig gesprek kwam naar voren dat ze daar haar ding in vindt. Iris gelooft in haar eigen aanpak, ze straalt als ze vertelt over haar missie: mensen en jongeren aanzetten om zichzelf te ontwikkelen door yoga. De stap zetten naar een bestaan als voltijds zelfstandige, betekent echter ook veel onzekerheden, angsten en zorgen. Want wat als …

Loopbaancoach Liesbeth Geuvens gaat met haar in gesprek.

Coach: hoe zou jouw leven er uitzien wanneer je je helemaal zou focussen op je praktijk?

Wel, ik zou de dagen vullen met de dingen die ik écht graag doe en waar ik in geloof. Ik zou meer tijd hebben voor het gezin. Er zou ook tijd zijn om meer projecten uit te bouwen en nieuwe ideeën vorm te geven. Nu gebeurt dat niet vaak omdat de tijd me ontbreekt naast de job, het huishouden, de projecten die nu al lopen. Ik zou misschien ook meer kunnen genieten van vrije tijd, nu zit alles vol met leuke dingen, maar echt “niets doen” komt er weinig van.

Coach: Hoe zou dat voelen voor jou?

Heel fijn. Ik denk dat ik dan nòg meer mezelf zou kunnen tonen. Weet je … ik ben in vele zaken geïnteresseerd en ik vind veel dingen op zich best leuk of interessant. Maar het idee om écht bezig te zijn met waar ik helemaal enthousiast van word, dat geeft wel goesting. Of ik het echt ga doen, dat vraag ik me af.

Coach: Wat zijn angsten of zorgen waarmee je kampt?

Allereerst is er het idee van onzekerheid binnen mijn eigen praktijk. Momenteel draait dat in bijberoep al redelijk goed, maar we zijn afhankelijk van andere partners. Als het huurcontract met de zaal bijvoorbeeld wordt stopgezet, waar sta ik dan? 

Coach: Ok, dat is al een eerste angst. Wat nog baart je zorgen?

Ja, ook, als je niet écht aan het werk bent, en alles zelf moet organiseren, word je daar dan niet lui van? Ik wil niet diegene zijn die niets op een dag gedaan heeft, daar zou ik me niet goed bij voelen.

Nog iets: als we willen verbouwen aan ons huis, gaan we dat dan kunnen betalen als ik geen zeker inkomen heb? Zal de bank ons een lening willen geven als mijn inkomen onzeker wordt? Soms denk ik ook: de zekerheid van een job in loondienst valt weg. Wat als ik daar toch meer gehecht aan ben dan ik nu denk? En als ik voltijds zelfstandige word, dan moet ik mijn statuut aanpassen. Dan komt er vanalles bij kijken rond sociale zekerheid enzo. Daar weet ik helemaal nog niets van!

Wat als mijn man na enkele jaren ook een droom na te jagen heeft? Wat als hij ook op een bepaald moment minder wil werken? Gaat dat lukken zonder vaste zekerheid van een job in loondienst?

Iris lijst de angsten op die haar momenteel hinderen om de knoop echt door te hakken. Één voor één gaan we angsten af. We kijken welke ze kan voorkomen of, indien ze toch realiteit worden, hoe ze deze kan herstellen.

Coach: Ok, welke angst speelt je echt parten? Wat wil je eerst bekijken?

Ja, het is misschien de afhankelijkheid van partners. Wat als de zaal het huurcontract opzegt? Hoe ga ik dat dan aanpakken?

Coach: Kan je iets ondernemen om dit scenario te voorkomen?

Ja, … misschien wel. Ik zou kunnen navragen of ze van plan zijn om na de lockdown het contract verder te zetten zoals verwacht. Ik zou hier kunnen bellen naar mijn contactpersoon waar ik altijd fijn mee samengewerkt heb. Die zijn mij zeker genegen dus daar zou ik wel al kunnen praten over de toekomst en wat ik graag zou willen.  

Coach: Ok, super. Je hebt al een strategie om te voorkomen dat dit gebeurt. Stel dat dit scenario (het verliezen van het contract met de zaal) toch werkelijkheid wordt. Hoe groot is de kans dat jij daar een oplossing voor vindt?

Ja, …  (lacht) waarschijnlijk wel…

Coach: Op de schaal van 1 ot 10, waarbij 1 staat voor “ik ga hier echt geen oplossing voor vinden” en 10 staat voor “uiteraard, ik twijfel er geen seconde dat ik een oplossing vind hiervoor”. Hoe groot is de kans dat je een oplossing vindt?

 …  (stilte) een negen. Ja, ik ben een plantrekker. Ik zou andere kansen zien en andere paden bewandelen. Ik ben er wel redelijk zeker van dat dat gaat lukken. Ja, dat denk ik wel.

Coach: Welke angst speelt er nog vaak door je hoofd?

Het financiële, met het oog op het verbouwen van ons huis. Wat als de bank ons geen lening wil geven met de onzekerheid die er dan is?

Coach: Kan je hier bedenken hoe je dit scenario kan voorkomen?

Ja, … (stilte). Ik zou dan in de komende periode willen informeren wat de bank zou uit lenen, in het scenario nu en ook wanneer ik de stap zou wagen. Ik weet dat we het financieel wel kunnen dragen, desnoods door enkele zomers geen vakantie in te plannen en wat op te letten. Als de lening er dan is, dan voel ik me misschien ook uitgedaagd om echt een inkomen uit de praktijk te halen. Nu is dat meer een aanvulling.  

Coach: Ok, je wil je dus informeren bij de bank wat de mogelijkheden zijn. Dat kan al voor meer informatie zorgen. En tegelijk zeg je dat je ook meer druk zal voelen om meer te ondernemen als zelfstandige. Stel dat het scenario (je krijgt geen lening van de bank) zich toch voltrekt, hoe zou je dat kunnen herstellen?

Ja, goeie vraag, dan zijn er misschien nog verschillende opties. We kunnen ook best de verbouwing enkele maanden uitstellen tot ik meer zicht heb op mijn inkomen als zelfstandige. Als dat wat zekerder is, kan ik mogelijk wel de lening aangaan.
Of wat ik ook zou kunnen doen, is om tijdelijk aan mijn ouders een lening vragen. Ze hebben dat al voorgesteld, maar dat houden we af omdat we graag zelfstandig willen zijn. Maar misschien is dat wel een optie.
 

Verder in het gesprek verkennen we alle angsten die Iris aangaf. Daaruit blijkt dat een goed gesprek met haar boekhouder over haar statuut haar mogelijk kan helpen om de angst voor het zelfstandig statuut te counteren. Een gesprek met haar man over zijn carrièreplannen zou ook rust kunnen brengen. Iris lacht zelf de kans dat ze ooit lui zal worden weg, die kans is heel erg klein als bezige bij. Het idee om ooit, als ze het toch zo voelt, weer terug in loondienst te kunnen als ze dat wil, geeft ook zuurstof. Een sprong naar dit statuut kan namelijk ook gevolgd worden door weer andere sprongen op andere momenten in haar loopbaan.

Coach: Iris, ik ga nog even terug met jou waar we begonnen zijn. Wat zouden voordelen zijn om toch voor de uitbouw van je zelfstandige praktijk te kiezen?

 Ja, ik denk dat ik het moet doen he… Ik zou echt meer kunnen tonen wie ik ben, het leven leven dat ik echt waardevol vind.

Coach: Wat nog?

Ik denk dat ik ook een gelukkigere mama en partner zou zijn.  

Coach: Stel dat je de beslissing uitstelt, hoe zou dat voor jou voelen? Hoe zou je leven eruit zien binnen 6 maanden, 1 jaar, 5 jaar?

Dat ga ik niet doen he, allez, dat mag ik van mezelf niet doen. Ik zou niet willen terugkijken op deze fase en dan beseffen dat ik niet heb gedurfd. Als ik niet spring, weet ik nooit wat het zou betekenen.

We ronden het gesprek samen af. Iris fietst naar huis en ik zie haar binnen twee weken terug. Ik ben geraakt door de kracht en de goesting die ze toont. Ik kijk uit naar het vervolg…

De coach, Liesbeth Geuvens, aan het woord

Als loopbaancoach ben ik niet bang om stil te staan bij de zorgen of de angsten die klanten hebben. Door écht naar de bekommernissen naar luisteren, wordt de angst voor de angst alvast kleiner. Binnen Better Minds Coaching zetten we verschillende oefeningen in om de klant bij zijn of haar gevoel te laten komen. Daarmee maken wij het verschil.

Herken je de vraag rond stappen zetten in je loopbaan, ook al levert dit onzekerheid op? Neem zeker contact met ons op. Waar je uitkomt, dat beslis je zelf! Ik vergezel je heel graag op de weg naar jouw uitkomst. Wie meer dan 7 jaar aan het werk is, als zelfstandige of werknemer, heeft recht op 7uur coaching via de loopbaancheque van vdab. Jij betaalt slechts 40 euro voor de eerste 4 uur coaching.

Opmerking: Deze oefening is gebaseerd op de Fear setting oefening van Tim Ferris.

 

X
X