In deze rubriek stellen we een loopbaancoachingsgesprek aan je voor. Deze keer over het vergroten van je zelfbewustzijn en de kracht van je gedachten naar binnen leiden.

Olivia komt bij mij met stressklachten, gerelateerd aan het werk. Ze werkt in een veeleisende context en ze is omringd door collega’s die de lat hoog leggen. Daar is ze ook trots op: ze levert kwaliteit en geniet van foutloos werk opleveren. Tegelijk merkt Olivia dat ze moe is, dat haar hoofd nooit ophoudt, dat ze steeds meer lijstjes afvinkt in haar hoofd en dat het nooit stil is vanbinnen. Ik ga met haar aan de slag rond zelfbewustzijn.

Hoe kom je hier vandaag binnen?

Olivia begint te vertellen aan een hoog tempo.

Olivia: Het gaat nog steeds hetzelfde, ik heb 101 dingen te doen en ik kan mezelf zo moeilijk rust gunnen. Alles draait maar door en door. Ik ben naar de dokter geweest voor medicatie omdat ik zo moeilijk rust vind…

Ok Olivia, ik kijk graag even met jou naar hoe jij dit vandaag vertelt, hoe jij er vandaag bij zit.

Olivia: Ja, ik ben niet kalm he, ik weet het zelf. Sorry, ik ben opgejaagd. Weet je wat het is? Ik ben nu al bezig met wat ik straks nog allemaal moet doen.

Dat begrijp ik, er ligt ook veel op je bord. Ik wil je uitnodigen om samen met mij een oefening te doen. Een oefening die mogelijk wat ongemakkelijk voelt, een ademhalingsoefening. Zie je dat zitten? 

Olivia: Ja, dat is goed. Ik kan dat dus echt niet he, mediteren. Maar goed, we geven het een kans.

Ik ga naast Olivia zitten en ik begeleid haar in deze ademhalingsoefening. Geen ingewikkelde instructie, we focussen op ademhalen en op wat ze in haar lichaam voelt gebeuren. Indien gedachten afdwalen (wat zeker gebeurt), vraag ik haar om dat op te merken en om opnieuw de focus bij een bepaald deel van haar lichaam te houden. De oefening duurt 10 minuten. Nadien vraag ik hoe het voor Olivia voelde.

Olivia: Ja, het was raar. Ik dwaal toch nog vaak af hoor, mijn hoofd staat nooit stil. Maar als ik dan terugkeer naar binnen, naar mijn lichaam, ademhaling, dan merk ik wel dat dat lukt. En ik ben wel wat kalmer nu. Maar om dat alleen te doen…

Het is helemaal prima dat die gedachten met jou een loopje nemen tijdens de oefening. Het is deels de bedoeling dat dat gebeurt. Zodat jij op dat moment voelt dat dit gebeurt en dat je dan kan bijsturen. Je kan onder begeleiding de focus terug naar jezelf en naar je rustpunt halen. Je stuurt jezelf als het ware bij.

Olivia: Ja, dat is wel al wat gelukt om dan terug naar hier te komen. En dat is nieuw want dat kan ik anders heel moeilijk. Dan levert de ene gedachte weer een nieuwe gedachte (en todo) op en zo blijf ik bezig.

Het is net deze cirkel die we pogen te doorbreken. Mede door dit soort oefeningen train je jezelf om je gedachten gewaar te worden, en ze te kunnen sturen in de richting die voor jou helpend is, die rust brengt in opgejaagde dagen.

Olivia: Ja, ik kan me inbeelden dat dat zou werken.

Ik wil je uitdagen om dit elke dag te doen, via een geleide oefening.

Olivia: Ja, ok, ik wil dat wel proberen. Maar ik weet niet of dat zonder jou gaat lukken, of ik dat niet vreemd ga vinden met een app of iets dergelijks. Ik heb altijd gedacht dat mindfulness niets voor mij is… Dus ik weet het niet.

Ik daag Olivia uit om het gewoon te doen, het hoeft niet te lukken, er hoeft nog niets meteen anders te voelen in haar dagelijks leven. Gewoon 10 minuten per dag de tijd inplannen om dit een kans te geven. We zoeken samen naar een moment en een manier die passend voelt en Olivia stapt mijn praktijkruimte buiten met een plan. Elke dag 10 minuten voor de komende twee weken.

Na twee weken zie ik Olivia terug. Trots zegt ze dat ze het geprobeerd heeft ondanks haar eigen twijfels. Ze is blij dat ze het gedaan heeft, hoewel het de ene dag makkelijker ging dan de andere. Ze voelt nog niet veel effect in haar dagdagelijkse ritme. Toch vertelt ze dat ze het inzet op momenten dat haar hoofd niet kan stoppen met draaien. Dan is ze na de oefening alvast wat rustiger.

Mooi, dit is winst. Deze oefening is een manier om ons meer bewust te zijn van onze eigen gedachten. We leren in deze oefening hoe we de gedachten, soms onrustige piekergedachten, waarnemen en al wat bijsturen. Door dit vaker in te oefenen, leert ons brein dat we rust in onszelf kunnen zoeken, ook op onbewaakte momenten. Zo werk je actief aan meer zelfbewustzijn, één van de pijlers in het versterken van je eigen veerkracht.

Tegelijk stopt het hier niet. In de vervolggesprekken werken we samen aan de slag met onderliggende thema’s: wat zijn energiegevers en krijgen die voldoende ruimte in Olivia’s leven? Waar komt het perfectionistisch stemmetje vandaan en wat vertelt dat haar? Hoe kan ze daar wat mildheid voor zichzelf in creëren? Al deze oefeningen, in combinatie met de ademhalingsoefeningen, vormen uiteindelijk voor Olivia een weg naar meer rust in haar leven. En dat verdient regelmatig onderhoud, onder andere door stil te staan bij “naar binnen keren”.

De coach, Liesbeth Geuvens , aan het woord

Als loopbaancoach is het mijn taak om klanten uit de comfortzone te halen. Door écht ruimte te maken voor een onwennige oefening, maken we ruimte voor wat deze teweeg kan brengen.

Herken je de vraag rond rust brengen in je hoofd?

Neem zeker contact met me op. Waar je uitkomt, dat beslis je zelf! Ik vergezel je heel graag op de weg naar jouw uitkomst. Wie meer dan 7 jaar aan het werk is, als zelfstandige of werknemer, heeft recht op 7uur coaching via de loopbaancheque van VDAB. Jij betaalt slechts 40 euro voor de eerste 4 uur coaching.

Op zoek naar meer werkgeluk? Start vandaag met een gratis gesprek!

 

X
X