Dankjewel!

Voel jij ook de kleine tinteling van geluk als je een welgemeende dankjewel van iemand krijgt?

Dankbaarheid ontvangen en ook tonen aan familie, vrienden, … zorgt voor een instant positief gevoel en verstevigt de relatie en verbinding. Dat laadt je batterijen op!

Soms nemen we de relatie die we met anderen hebben als vanzelfsprekend en staan we er niet helemaal bij stil. Dankbaarheid is een gewoonte en vaardigheid die je kan trainen door oefening.

  • Kies een persoon uit jouw omgeving die voor jou belangrijk is. Naar wie wil je je dankbaarheid uiten?
  • Bedenk waarom je hem/haar dankbaar bent. Denk aan alle vriendelijkheid, liefde, hulp … die deze persoon je gaf/geeft.
  • Focus op het gevoel van dankbaarheid. Wat doet het in je lichaam? Hoe voelt het? Zie en voel hoe je lichaam reageert.
  • Neem tijd om je gevoelens te delen. Niet de eenvoudige, beleefde ‘dank u’, maar de oprechte emoties. Vertel je vriend, partner … hoe zijn/haar steun, liefde, tijd, lekker eten, gevoel voor humor … jou door moeilijke tijden heen helpt en hoeveel dat voor jou betekent. Zie het niet als vanzelfsprekend.
  • Schrijf een bedankkaartje aan die persoon.
  • Omschrijf kort waarom je hem/haar dankbaar bent.

Tevreden met wat je schreef?

Dan kan je er misschien een leuk kaartje van maken en het opsturen? Of er een Whatsapp- of Messenger-bericht van maken? Voeg er misschien een foto van jullie samen aan toe. Of een uitnodiging om nog eens iets te doen samen. Het wordt nog leuker (en krachtiger) als je bij de ander langsgaat en je kaartje zélf afgeeft!

Voelt het wat onnatuurlijk aan? Dat is oké! Stilstaan bij je dankbare gevoelens en die ook uiten is een vaardigheid die je kan leren. Hoe meer je traint, hoe natuurlijker en leuker het wordt!

Benieuwd naar onze 10 tips tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid? Bekijk ze hier!

X
X