We zijn vaak harder voor onszelf dan voor anderen. Als we voelen dat we tekortschieten of falen in iets dat voor ons belangrijk is, gaat onze innerlijke criticus fel tekeer.

‘Waarom ben ik zo stom geweest?’

‘ Zie je wel, je kan het niet!’

‘Denk volgende keer nog maar eens extra na voor je denkt dat je zoiets aankan.’

Gedachten die nefast zijn voor je zelfvertrouwen. Opmerkelijk genoeg zijn we wel begripvol en mild naar onze vrienden toe als er ben hen iets niet lukt. We steunen hen, motiveren en geven hen vertrouwen. Hoe zou het zijn om even begripvol voor jezelf te zijn als voor je vrienden? Zelfcompassie kan je hierbij helpen. Zelfcompassie is niet hetzelfde als zelfmedelijden.  Het betekent dat je op een ‘ondersteunende’ manier met jezelf omgaat in tijden van stress en tegenslagen. Hoe kan je nu bewust meer steun en vertrouwen aan jezelf gaan bieden?

Onderstaande oefening uit het boek “Geluk en Optimisme – Madelon Peeters en Elke Smeets” zet ik  vaak succesvol in bij coachings.

Maak één keer per dag even de tijd om bij volgende vragen stil te staan en schrijf je antwoorden ook neer.

  • Merk op wat moeilijk voor je was en wat je voelde, zonder te verklaren waarom je je zo voelde.
  • Je bent niet de enige die zich af en toe zo voelt. Het is heel menselijk om geraakt te worden door dingen.
  • Wat heb je nu nodig om je gezien en gerustgesteld te voelen? Welke vriendelijke boodschap zou je aan jezelf kunnen geven?

Vind je het toch moeilijk om hier zelf bij stil te staan? Onze coaches bij Better Minds Coaching helpen je heel graag veder. Vraag hier een GRATIS gesprek aan.

Bron: Geluk en Optimisme – Madelon Peeters en Elke Smeets

X
X