“Positieve gedachten gaan ons ene oor in en het andere uit. Negatieve gedachten zetten zich met venijnige weerhaakjes vast in onze gedachten, om voorlopig niet meer los te laten”.

M. Loop – boek Generatie Groei

Die ene ‘kritische’ opmerking van je baas heb je meestal wél gehoord, maar de complimentjes die eraan voorafgingen zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Die ene fout blijft je achtervolgen, en hakt stevig in op je zelfvertrouwen.

Geen wonder. De mens heeft van het prille begin zijn vaardigheid om negatieve gebeurtenissen op te merken moeten cultiveren, want zijn leven hing ervan af. Een sabeltandtijger of mammoet had je maar beter snel opgemerkt of je was eraan. Die ‘negativity’ bias dragen we nog steeds mee.

Met wat oefening en aandacht kan je echter leren je negatieve denkpatronen leren ombuigen.

Pestkoppen en supporters

In haar boek Generatie Groei geeft Marie Loop tal van tips over hoe je je positivisme kan stimuleren.

Het begint allemaal bij het opmerken van je eigen (negatieve en niet-helpende) gedachten. Slaag je hierin, dan kan je deze inruilen voor een meer positief denkpatroon. Als je tenminste rekening houdt met één valkuil. Het is niet de bedoeling bij moeilijkheden je kop in het zand te steken of de schuld op een ander te schuiven wanneer er iets vervelends gebeurt. Dit is geen pleidooi voor geforceerd optimisme, of het met een dekentje toedekken van al wat misloopt. Alles staat of valt met wat nuance.

Iedere ervaring, ook een mislukking, biedt kans om te groeien en eruit te leren. Maar als zelfverwijt en negatieve gevoelens het enige zijn wat blijft hangen, dan heeft dat een enorme impact op je gevoel, mentale gezondheid en veerkracht.

Wanneer je op een genuanceerde manier naar je gedachten kan kijken, dan zullen ook je gevoelens en gedragingen die daaruit voortvloeien daar baat bij hebben.

Loop verwijst in ‘Generatiegroei’ naar de techniek ‘Superkrachten voor je hoofd’ van Wouter De Jong. Stel je voor dat er 2 teams wonen in je hoofd: de Pestkoppen en de Supporters.

De Pestkoppen maken je het leven lastig en proberen je voortdurend onderuit te halen: “het lukt je toch niet”, “een ander is beter dan jou”, “je gaat hen teleurstellen”, “als je een fout maakt dan gaan ze je ontslaan”.

De Supporters zijn daarentegen je eigen fanclub. Zij zeggen dingen als: “je doet tenminste je best”, “vorige keer lukte het wel”, “als het fout loopt dan leer je eruit”, “ach ja dit was rot, maar je hebt het geprobeerd’.

Het is belangrijk om voor de Supporters te supporteren en de Pestkoppen te stoppen.

Maar eerst moet je natuurlijk ontdekken wie er aan het woord is. Neem die stemmetjes in je hoofd dus kritisch onder de loep en stel jezelf de vraag:

  • Is deze gedachte echt waar? Welk bewijs heb je daarvoor? Zou een ander daar ook zo naar kijken?
  • Helpt deze gedachte me vooruit om mijn doel te bereiken?

Pestkoppen zijn goeie leugenaars en helpen je nooit vooruit. Een Pestkop gespot?

Schrijf op wat ze naar je roepen, maak er een propje van en mik het recht de vuilbak in. Of draai in gedachten de volumeknop van de Pestkoppen wat lager, en die van de Supporters een stuk hoger.

Hoe meer je even afstand neemt om te kijken wie er aan het woord is, hoe groter het bewustzijn over je denkpatroon. Daar ligt de sleutel naar verandering en een positievere blik op jouw leven en handelen!

Toch moeite om pestkoppen alleen te lijf te gaan? Je hoeft het niet alleen te doen. De Better Minds Coaches staan klaar om jouw supporter te zijn en je te begeleiden bij de ontwikkeling van een meer positieve blik. Zet vandaag nog de eerste stap om je mentale gezondheid een boost te geven. Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

X
X