Schrik om de verkeerde beslissing te nemen, angst om fouten te maken, om te ‘falen’. Het kan je leven knap lastig maken. Want bij het uitproberen van nieuwe dingen loert angst immers vaak om de hoek. Die angst om fouten te maken kan een echte ‘dream killer’ worden.

Al die zaken die het leven interessant, spannend en de moeite waard maken die durf je niet: van job veranderen, je idee pitchen bij je baas,  opstarten als zelfstandige, een cursus volgen die altijd al interesseerde, een presentatie geven, … Wat het ook is, die angst  kan je  het leven behoorlijk zuur maken.

Maar moeten we angst dan steeds als negatief ervaren en er zo snel mogelijk proberen vanaf te geraken?

Neen, dat zal je trouwens ook niet lukken. We hebben angst nodig. Ze zorgt voor alertheid die sinds begin van de mensheid in ons DNA zit ingebakken.

Immers, kan je je inbeelden dat we in de prehistorie oog in oog stonden met een sabeltandtijger en geen angst voelden?  Of we ons niets van anderen aantrokken en er op ons ééntje op uit trokken? Een fout of onvoorzichtigheid kostte je dan al snel je leven. Het menselijk ras was er gewoon niet meer geweest zonder angst. Vandaag zorgt die alertheid ervoor dat je niet met je auto op een overweg blijft staan, of 2 keer uitkijkt wanneer je de straat oversteekt. Zeer handig , zeker in situaties waarin voorzichtigheid je leven kan redden. Dat genetisch materiaal dragen we allemaal met ons mee.

Angst heeft dus een doel: voor je zorgen en je beschermen.

Maar er is uiteraard een duidelijk verschil tussen een levensbedreigende situatie en de schrik om een presentatie te geven, een nieuwe job of functie aan te nemen, of gewoon iets nieuws te proberen. De angst die je dan tegenhoudt is meestal faalangst. De schrik om niet aan de verwachtingen te voldoen van  anderen, of om fouten te maken (want het niet van de eerste keer helemaal goed doen, dat is niet aanvaardbaar, toch?). Je angst belemmert je dan om die dingen te doen die je eigenlijk wel zou willen proberen en wordt een gigantische rem op je persoonlijke ontwikkeling. Je blijft dan lekker in je comfortzone zitten, daar is het veilig. Daar kan niets gebeuren.

En dat is net het probleem.

Angst zit dan aan het stuur van je leven en bepaalt de weg. En al die prachtige dingen die je eigenlijk wel zou willen doen of ontdekken, daar geraak je niet.

Want de weg ernaartoe is té hobbelig, onaangenaam, onberijdbaar, zegt de chauffeur. Die nemen we niet.

Tijd om hem naar de achterbank te verplaatsen en zelf weer aan het stuur te gaan zitten. Niet uit de auto gooien dus, dat lukt toch niet en is ook niet nodig. Want soms zegt hij wel eens iets nuttigs, om je te beschermen. Hij mag zijn mening zeggen, maar gewoon niet de gps instellen. Stel jezelf dus regelmatig de vraag: Wie zit er momenteel aan het stuur? En helpt die mij op de bestemming geraken waar ik eigenlijk echt naartoe wil?

Zet jezelf schrap. Tegen de vlakte gaan, falen, fouten maken, … het hoort erbij. Angst zal nooit verdwijnen, het maakt  inherent deel uit van de weg naar het doel dat je echt wil bereiken.

Hoe zorg je ervoor dat angst je niet blokkeert?

Door je perspectief en mening over fouten maken te veranderen. Dat lukt niet van de ene dag op de andere. Het vraagt een serieuze mindshift, een alertheid op je eigen denken. Wanneer je een fout maakt of angst, zelfkritiek en zelfmedelijden  in je hoofd blijven  dreunen, stel jezelf dan de vraag: helpt deze gedachte me vooruit om mijn doel te bereiken, om gelukkig te zijn, om te groeien?
Is het antwoord neen. Verleg dan steeds opnieuw je focus van denken ‘ik kan dit niet’, naar ‘ok, ik kan dit nog niet’.

Of naar een krachtige mantra zoals:

You win or you learn but you never loose.
(M.Forleo)

Wat er ook fout loopt, je zal er altijd wel iets uit geleerd hebben. Hoe cliché het ook klinkt: je faalt pas als je stopt met leren, groeien en proberen. Want wie niets doet, kan ook niets fout doen. Laten we het een ‘herprogrammering’ van je gedachten noemen of breintraining. Het vraagt oefenen en volhouden, maar brengt je wel naar bestemmingen die je nooit dacht te bereiken.

Herkenbaar? Houdt jouw angst om te falen je ook tegen om stappen te zetten in je professioneel leven en wil je dat graag veranderen? Je hoeft het niet alleen te doen. Bij Better Minds coaching staat een enthousiaste ploeg loopbaancoaches met veel zin klaar om jou te begeleiden.

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan via deze link.

X
X