2021, het jaar dat ik mijn coaching opleiding startte bij Better Minds at Work. Maar ook het jaar dat ik zelf, als coachee, door een coachingtraject ging. Ik voelde het al langer borrelen. Een verlangen. Maar ook twijfel. En mist in het hoofd. Veel mist in het hoofd. Je kent het wel, het gaat van hier naar daar in die bovenkamer, maar het gaat zo snel dat je zelf niet weet wat er zich precies allemaal afspeelt. Een van mijn vragen was:

Hoe krijg ik terug rust in mijn hoofd?

Eén van de technieken die ik aangereikt kreeg was ‘stilstaan bij mijn gedachten’ én er ook over nadenken.

Vanwaar komt deze gedachte?
Hoe rationeel is die?
Wat levert die gedachte me op? Of net niet op?
En hoe kan ik die gedachte neutraliseren of ombuigen naar een positieve gedachte?

Heel simpel, maar ook enorm effectief.

Het maakte heel wat los bij mij: Mist maakte ruimte voor een blauwe hemel, klaarheid en rust in mijn hoofd. Alles werd duidelijk. Ik had nu een helder doel voor ogen en ik kon er volledig voor gaan.

Regelmatig stilstaan bij je gedachten en ‘denken over je denken’, ik kan het alleen maar aanraden. Onder begeleiding van mijn coach die de juiste vragen stelde op het juiste moment, was het extra effectief. Maar ik bleef de oefening nadien ook regelmatig bij mezelf doen. En het helpt echt.

Je wordt je meer bewust van je gedachten en welke impact die hebben op je emoties en je gedrag.

Wil je er zelf mee aan de slag gaan?

Een ideaal moment om te starten met ‘denken over denken’ is wanneer je je verveelt. Verveling komt vaak voor in momenten van routine. Wanneer je in de file staat, wanneer je even koffie drinkt tijdens je pauze, wanneer je aan de kassa staat aan te schuiven …

Hét moment waarop je geest gaat dwalen en je veel gevoeliger bent voor vnl. negatieve gedachten. Het zijn niet toevallig die momenten waarop je sneller geïrriteerd raakt (door het verkeer of andere bestuurders, door het feit dat je weer de langste rij hebt gekozen enz.). Neem deze momenten van verveling de komende dagen vast en aanschouw ze als een opportuniteit. Een opportuniteit om je zelfbewustzijn te vergroten en daarbij ook een stap richting meer veerkracht. (Tip uit het boek: “De Mentale Reset” van Elke Geraerts)

Veel succes!

X
X