Een nieuw jaar, dus ook nieuwe voornemens. En niet alleen op vlak van gewicht en gezondheid worden die volop gemaakt, ook op het werk. “Je moet je niet schuldig voelen over een koffiebabbeltje, zo trotseer je stress beter”, adviseert jobcoach Anneleen De Lille.

Meer bewegen, bewuster drinken, meer tijd spenderen met het gezin en minder werken. Aan goede voornemens hebben we vaak geen gebrek bij de start van een nieuw jaar. Minder werken, allemaal goed en wel, maar wel meer doen. Kan dat? “Toch wel”, zegt auteur en jobcoach Anneleen De Lille, die net een boek uit heeft met de titel ‘Minder werken, meer doen’. Veel mensen werken keihard, maar lopen altijd achter de feiten aan en verliezen het overzicht. Ze rennen van meeting naar meeting, hebben een overvolle mailbox, vinden nooit rust en kampen met stress.”

Stress, dé ziekte van de 21ste eeuw. 44% van de werknemers wereldwijd ervaart het dagelijks, zo blijkt uit het Gallup-rapport over de State of the Global Workplace uit 2022. Met een score van 38% doet België het volgens het onderzoeksbureau maar een klein beetje beter. In haar nieuwe boek leert Anneleen De Lille je aan de hand van allerlei tips orde op zaken te stellen en terug controle over je werk en je leven te krijgen.

Tip 1: Plan rustpauzes in

“Regelmatig hoor ik mensen met het voornemen om nog meer te bereiken en nog harder te werken”, aldus De Lille. “Terwijl het al vaak harde werkers zijn. We worden geen betere versie van onszelf met een lege batterij. Plan daarom regelmatig een rustpauze in en doe dat bij het begin van het jaar. Ik vergelijk het met een spaarplan. Zet je geld niet op het eind van de maand opzij, want dan schiet er bijna niks meer over, maar doe dat bij het begin van de maand. Schuif je rustpauzes niet vooruit tot wanneer je eens tijd over hebt, want dan sneuvelen die momenten. Meer rust staat je toe om het overzicht te bewaren, te recupereren en daarna weer te excelleren.”

Tip 2: Werk met prioriteiten

Het is niet omdat je lange dagen maakt, dat je goed werkt. “Mensen komen bij me langs en vertellen me dat ze minstens 10 uur per dag werken. Maar als ik dan wat dieper inga op wat ze doen, werken ze totaal niet efficiënt. Ze hebben geen grip op hun aandacht en springen op de taken in de volgorde dat ze zich aandienen doorheen de dag. Als je niet zelf bepaalt waar je aandacht naartoe gaat, doen anderen dat voor jou. Stel daarom je prioriteiten: één, maximum drie per dag. Je concentratieniveau ligt hoger in de ochtend, dus start je dag met je prioriteit. Veel mensen maken de fout om eerst wat kleine, praktische zaakjes af te werken. Dan heeft iedereen alvast gezien dat ze aan het werk zijn en kunnen ze allemaal verder, maar dan is het plots 11 uur en zien ze op tegen ‘de grote, belangrijke taak’ en stellen ze die uit tot na de middag. Na de middag zijn ze moe en houden ze zich weer bezig met kleine zaakjes die snel af te vinken zijn. Zo schuif je voortdurend je belangrijke opdrachten vooruit. Ze hangen in je hoofd, maar je maakt geen vooruitgang. Probeer dat te vermijden. Focus en werk die belangrijke taak af. Dat geeft voldoening.”

Tip 3: Stop met multitasken

Multitasker? Schrap deze vaardigheid maar van je CV, beter doe je aan ‘singletasken’. “Mensen kunnen niet meer focussen”, verduidelijkt De Lille. “We leven in een swipecultuur, krijgen voortdurend meldingen op onze smartphone en onze aandacht is er niet meer bij. Ik geef vaak als beginoefening de opdracht om een half uur per dag op één ding te focussen. Voor veel mensen is dat al niet gemakkelijk, een half uur lang hun volle concentratie bij iets houden. Je moet daarop oefenen en zo leer je om van een half uur het uur rond te maken en dat verder uit te breiden.”

Tip 4: Herdefinieer je To Do’s

We kennen ze allemaal: de ‘to do’-lijstjes’, maar met een paginalange lijst raak je ook niet vooruit. “Maak keuzes, bepaal waar je volledig voor wil gaan en schrap waar kan. Je kan niet alle ballen tegelijk hoog houden. Maak een top drie van de levensdomeinen die op dit moment het meeste aandacht in je leven verdienen: gezondheid, werk, gezin, zelfontwikkeling, vrienden, hobby,… Het hoeft niet constant dezelfde top drie te zijn. Als je wekelijks beslist aan welke drie zaken je het meeste aandacht zal schenken, maak je slimmere keuzes op vlak van je tijdsbesteding.”

Tip 5: Communiceer je ‘focustijd’

We werken steeds meer hybride, deels thuis en deels op kantoor. “Veel mensen hebben thuis het gevoel dat ze voortdurend dingen missen op kantoor en willen daarom constant de groepschat in de gaten houden of meteen antwoorden op mails. Communiceer met je collega’s en bazen welke afspraken nodig zijn om efficiënt te kunnen werken doorheen de dag zodat je elkaar op bepaalde momenten niet stoort. Bij diepe concentratie ga je vooruit en krijg je meer voldoening. Gebruik voor dringende zaken de telefoon, voor mails kan een intern antwoord drie, vier uur wachten, extern zelfs 24 uur.”

Tip 6: Maak tijd voor een babbeltje

Voel je je schuldig wanneer je 10 minuten aan de koffiemachine een babbeltje slaat? Nergens voor nodig. “Je moet uiteraard niet overdrijven, maar die informele babbeltjes zijn net een goede zaak. Je kan periodes van stress langer trotseren met een sterk netwerk. Plan die informele momenten in, zeker voor wie vaak thuis werkt, plan feestjes, momenten met de collega’s. Wie meer verbonden is met z’n collega’s en z’n werk, zal zich beter ondersteund voelen en beter presteren.”

Tip 7: Train je dankbaarheid

We leven in onzekere tijden door de corona-pandemie, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis. “Ons brein gaat het negatieve meer oppikken dan het positieve, zeker in periodes van lange stress en daar worden we niet gelukkiger van. Train daarom je brein, ga actief op zoek naar positieve zaken. Rond je dag tevreden af: ga na wat jou die dag gelukkig heeft gemaakt of hoe jij iemand anders gelukkig hebt gemaakt. Het helpt om te zien wat je wel voor mekaar kreeg in plaats van wat je niet lukte.”

Tip 8: Wees mild voor jezelf

Ook al heb je goede voornemens om slimmer te werken, ga er vanuit dat je zal hervallen. “In een moment van veel stress, meer emotie of vermoeidheid val je vaak terug op die vertrouwde gewoontes”, besluit De Lille. “Wees dan niet te streng voor jezelf. Tegen iemand anders zeggen we meestal: ‘fouten maken is menselijk’, maar voor onszelf zijn we keihard. Wees milder voor jezelf, het zorgt dat je sneller leert uit fouten en daarna vooruit gaat. Blijf niet hangen in boosheid.”

Bron: Het Nieuwsblad

Bestel hier jouw exemplaar van het boek Minder werken, meer doen van auteur Anneleen De Lille.

Uitgeverij: Lannoo

X
X