Hoe vaak heb jij de laatste maanden de zinnen gehoord: “Wanneer het terug kan..”, “Vanaf het moment dat het terug mag …”, “Als COVID-19 gedaan is…”?

Wanneer zal dat zijn? Is COVID-19 dan plots volledig weg? We zitten met heel wat vragen waarop er nog geen duidelijke antwoorden zijn. Toch maken we al veel plannen en goede voornemens voor het moment dat het zover is. We zullen bijvoorbeeld in ons privé leven terug afspreken met andere mensen, leuke activiteiten doen, meer uitstapjes met het gezin of de partner of onszelf in de watten leggen. Op werkvlak smeden we ook plannen. Zo willen we bijvoorbeeld na deze moeilijke periode meer werkoverlegmomenten hebben, het werk anders verdelen, meer aandacht besteden aan het welzijn van de werknemers.

Terwijl we dagdromen over de leuke dingen die eraan komen en de periode waarin we opnieuw mooie momenten kunnen beleven, hebben we het regelmatig heel moeilijk. We proberen ons aan te passen aan de weinige contacten. Onze ogen en ons brein slaan soms paraplu door de ene digitale meeting na de andere. We vragen ons af voor welk bedrijf we werken of bij welk team we horen omdat er regelmatig periodes van ‘radiostilte’ zijn. We voelen nauwelijks of niet de vlinders in de buik bij een goede prestatie of een behaald succes omdat de successen niet meer in de verf worden gezet of men geen tijd meer neemt om een compliment te geven.

We kijken nauwelijks nog uit naar het komende weekend want het wordt nog maar eens ‘more of the same’: wandelen waarbij we de eerste straat rechts nemen, Netflix kijken en nog eens wandelen waarbij we deze keer eerst naar links gaan. De feestdagen staan voor de deur maar je stelt jezelf de vraag waarom we nog moeite zouden doen. We mogen toch nergens naartoe. Als we blijven wachten om terug te genieten van het leven tot het moment ‘dat het terug kan’, dan zullen we het niet halen. De kans is dan zeer reëel dat we zijn uitgeblust, een totaal gebrek aan energie of goesting hebben om iets te ondernemen en negatiever en cynischer in het leven staan.

Om het met de woorden van de muziekgroep Moloko te zeggen: “The time is now”! Het is NU dat we al voor onszelf moeten zorgen. Ja , écht eerst voor onszelf. Niet omdat we egoïstisch zijn maar wel omdat wij eerst mentaal en fysiek gezond moeten zijn opdat we ook voor anderen kunnen zorgen.

Hoe pak je het aan om nog vrolijk in het werk- en privéleven te staan als zoveel zaken van jou worden ontnomen? Wat moet je doen als je het zelf niet meer ziet of voelt? Op zo’n moment doet het deugd om een extern iemand onder de arm te nemen en jou te laten begeleiden om wel terug geluksmomenten te vinden of wel een manier te vinden om eerder plezier te voelen in plaats van spanning. Als gecertifieerde stress- en burn-out coach en loopbaancoach ga ik met plezier met jou aan de slag om jouw werk- en privéleven nu al terug de moeite waard te maken.

Wil je hierover meer te weten komen? Aarzel niet me vrijblijvend te contacteren voor een gesprek: [email protected]

X
X