Waarom weegt voor de ene het thuiswerken, de maatregelen, de covid-19 crisis mentaal veel meer door dan voor de andere? Waarom lijkt de ene persoon ‘veerkrachtiger’ dan de andere? Als arbeidsarts en coach heb ik het voorrecht om dagelijks met veel mensen te kunnen spreken.

Stilstaan

De rode draad in het verhaal van veerkrachtige mensen is dat ze tijd nemen. Tijd om zo nu en dan de batterijen op te laden. Door simpelweg even stil te staan bij zich af te vragen:

  • Hoe gaat het nu met mij?
  • Wat signaleert mijn lichaam?
  • Waar heb ik nu echt nood aan?

Het gaat over de kleine dingen. Regelmatig loskoppelen door na een periode van gefocust werken ook even de benen te strekken, te stretchen, bij te praten met een collega of vriend(in). Een ‘koffiepraatje’ aansluitend aan een digitale vergadering kan al een groot verschil maken.

Er wordt ook heel wat meer gewandeld, ook tijdens de werkuren. En dat is maar goed ook. Hierdoor komt er letterlijk ‘ruimte’ vrij.
Ademruimte.
Ruimte voor introspectie en verdieping.
En inspanning wordt zo afgewisseld met broodnodige ontspanning.

Kijken en Kiezen

Wanneer je af en toe eens ‘stilstaat’ creëer je ook vrijheid. Vrijheid om te kiezen hoe je omgaat met onverwachte en lastige situaties. Ga je voor de instinctieve reactie? Werk je op automatische piloot maar zitten je gedachten elders?

Of neem je even adempauze, ben je met volle aandacht aanwezig en kies je bewust voor wat je wil? Als Mindfulnesstrainer weet ik dat je altijd opnieuw kan beginnen, en kijken met de blik van een kind, dat de wereld nieuwsgierig leert ontdekken.

Zo zit jij weer aan het stuur van jouw leven.

Hoe moet het nu verder?

Telewerk is terug verplicht en zal na deze hele Covidperiode een blijver zijn. Werkgevers én werknemers doen er goed aan na te denken over hoe ‘hybride werken’ een plek krijgt in de organisatie en in het leven.  Maar iedere crisis brengt ook weer nieuwe opportuniteiten. Het vraagt vaak een hele ‘Mentale Reset’. In haar nieuwe boek legt Elke Geraerts uit hoe je daar zelf mee aan de slag gaat. Als organisaties hun werknemers ook de ruimte geven om te stoppen, stil te staan en te kijken, komt dit het welzijn van elkeen alleen maar te goede.

Coach: Nele Lenaers

X
X