Het vermogen om te focussen is er de laatste decennia niet op verbeterd. Onze wereld is enorm veranderd, we zijn constant met elkaar in verbinding, de visuele en auditieve prikkels in onze omgeving zijn exponentieel toegenomen. Onze moderne apparaten (pc, smartphone, wearables) zijn enorm nuttig, maar kapen een groot deel van onze focus weg.
Toch is voor velen met volle concentratie je werk kunnen doen een voorwaarde om ’s avonds met een voldaan gevoel je werkdag af te sluiten!
Maar wat is focus nu eigenlijk?
Focussen betekent ‘scherp stellen‘ en je aandacht kunnen richten op datgene waar je mee bezig bent. De kunst daarbij is je niet te laten afleiden. Achter het vermogen tot focussen, schuilt een heel biologisch proces dat zich afspeelt in jouw brein.
De biologische bouwstenen van jouw focus
Laten we focus even vergelijken met een pijl. Een pijl heeft een ‘schaft’ en een ‘pijlpunt’, die de richting van de pijl bepaalt.
Om te kunnen focussen is er energie nodig. Zonder energie, geen focus. Het stofje dat o.a. verantwoordelijk is voor het vrijmaken van energie is adrenaline. Adrenaline wordt niet alleen door onze bijnier vrijgegeven maar komt ook vrij in ons brein zelf. Energie alleen is echter niet genoeg.
We moeten onze pijl en dus aandacht ook specifiek kunnen richten. Daarvoor hebben we acetylcholine nodig, een chemische stof die in het brein vrijgemaakt en ervoor zorgt dat bepaalde hersendelen actief gaan worden. Vergelijk het met een schijnwerper bepaalde hersendelen gaat belichten. Zo slaag je erin om jouw ‘focus’ pijlpunt nauw en gericht te maken en in diepe focus te komen.
De ‘motor’ die deze schijnwerper laat blijven schijnen vinden we bij dopamine. Dopamine is niet alleen het ‘gelukshormoon’ maar is vooral een motiverend hormoon. Zonder motivatie en energie is er dus geen focus.
Tips om jouw focus een boost te geven
Met dit model in het achterhoofd, geef ik je enkele concrete tools en tips over hoe jij zelf deze systemen kan versterken en jouw vermogen om te focussen versterkt.
1. DRAAG ZORG VOOR JOUW SLAAP
Het belang van slaap kan niet onderschat worden. Slaap is cruciaal voor onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Chronisch slaaptekort is nefast voor jouw focus. Geen enkel hulpmiddel kan een slechte slaapkwaliteit compenseren.
Zorg dus voor een gezond slaapgedrag!
2. TRAKTEER JEZELF OP EEN KOUDE DOUCHE
Om onze adrenalineproductie te boosten is blootstelling aan koude enorm doeltreffend. ’s Morgens koud douchen bij een oncomfortabele, maar veilige temperatuur gedurende 1 tot 5 minuten, geeft jouw adrenalinesysteem een boost. Afhankelijk van je ervaring hiermee zal je temperatuur en tijd wat moeten opbouwen. Je voelt je alert en gefocust, en deze alertheid houdt enkele uren in stand.
3. EEN CAFEÏNE BOOST
Het drinken van een kopje koffie is ook helpend om je focus te versterken. Cafeïne werkt op adrenalinevrijstelling en verhoogt het aantal receptoren voor dopamine in je brein. Let er wel op je koffie niet te laat op de dag in te nemen, om je slaap niet verstoren.
4. MEDITATIE IS DE SLEUTEL
Uit recent onderzoek (Dr. Wendy Suzuki) blijkt dat het dagelijks beoefenen van een meditatieoefening, gedurende 8 weken een enorme verbetering in ons vermogen tot focussen geeft. Probeer het uit en concentreer je gedurende 13 min. op je ademhaling en een punt achter je voorhoofd. Je zal merken dat je heel vaak afdwaalt. Herfocussen, opnieuw en opnieuw, zal je helpen om sneller terug in focus te komen als je aan het werk bent. Je traint zo je brein om sneller terug in focus te gaan. Al deze tools helpen je om beter te focussen. Vergeet na momenten van intensieve focus ook niet te ontfocussen.
Ontfocussen is net zo belangrijk als focus
De maximale focusperiode duurt ongeveer 90 minuten. Start je focusblok met een voorbereiding, vb koud douchen, koffie drinken, je materiaal klaarzetten,… en ga dan rustig in diepere focus. Wees mild voor jezelf als je af en toe de focus verliest. Het is de kunst om telkens te herfocussen.
Jouw hersenen vragen tijdens deze focusmomenten veel van je metabole energie. Het is logisch dat je na een focusblok vermoeid bent. Bouw dus ook telkens bewust een periode van defocus in. Tussen de 10 en 30 min na het focusblok is het goed om rustig bezig te zijn zonder specifieke focus: Even rondlopen, wat comfortzone werk doen, best niet scrollen op je smartphone dus.
Het bewust ontfocussen is de sleutel om goed te kunnen focussen. Vergelijk het met de recuperatie die topsporters nodig hebben om goed te kunnen presteren. De ultieme en belangrijkste periode van deconnectie na een drukke dag is je slaap. Draag dus zorg voor jouw slaappatroon.
Ik wens je veel focus en ontfocus momenten toe !
Nele Lenaers
- Human physiological responses to immersion into water of different temperatures: https://bit.ly/3ep6Z5x
- https://examine.com/articles/science-behind-caffeine/
- Brief, daily meditation enhances attention, memory, mood, and emotional regulation in non-experienced meditators: https://bit.ly/3ai0X4D