Proficiat: Je realiseerde je ondernemersdroom! En nu nog klanten 🙂 

Realiseerde jij het afgelopen jaar je lang gekoesterde ondernemersdroom en waagde je de sprong naar het ondernemerschap? Je bent niet alleen! In 2020 werd een recordaantal van 65.555 starters genoteerd, zo blijkt uit cijfers van ondernemersorganisatie Unizo. De coronacrisis en de vaak daaraan gekoppelde jobonzekerheid, bleek voor vele thuiswerkers de trigger om een professionele balans op te maken en hun loopbaan een andere richting te geven. Het getuigt in de huidige economische omstandigheden alvast van lef. Rest je nu alleen nog aan de wereld te laten weten wie je bent en wat je aanbiedt, tenzij jouw klanten spontaan komen aanbellen natuurlijk 😉.

Opvallen in het aanbod? Bepaal je identiteit!

Een bijkomende uitdaging: 31% van deze starters zijn freelancers; mensen zoals jij en ik. Dat betekent dat er steeds meer concurrenten op de markt zijn. Des te belangrijker om als freelancer in het oog te springen en je te onderscheiden van de rest. Hoe begin je daar nu juist aan? Een goede manier om dit aan te pakken is via de personal branding strategie. Branding zorgt ervoor dat bedrijven zich differentiëren van zij die hetzelfde product of dezelfde dienst aanbieden. Waarom koop jij bijvoorbeeld Nespresso terwijl ik zweer bij Douwe Egberts? Of rijd je toch liever in een Mercedes dan in een Audi? Stuk voor stuk zijn het merken die hun eigen identiteit hebben. Een identiteit waarin jij je als klant herkent. Uiteraard blijft de kwaliteit van je product of dienst super belangrijk, maar dat alleen is niet langer voldoende om te verkopen. Je merkidentiteit speelt een steeds grotere rol.

Je bedrijf een identiteit en persoonlijkheid meegeven zorgt er dus voor dat jouw bedrijf opvalt en zal mensen overtuigen om voor jou te (blijven) kiezen. Vooral als zelfstandige of freelancer een belangrijk gegeven want je bént namelijk je eigen merk. Voor mij geldt alleszins: Wie ik ben, is wat ik doe en omgekeerd. Personal branding vertaalt de branding-strategie van bedrijven naar jou als persoon. Zo kies je zèlf hoe opdrachtgevers jou zien. Een manier om je niet alleen te onderscheiden van de concurrentie maar tegelijk ook je waarde als ondernemer te verhogen. 

Help, ik durf niet!

Breekt het angstzweet jou uit bij het horen van de vragen “Wie ben je en wat doe je?”. Vind je het moeilijk om jezelf en wat je doet in de kijker te zetten? Je bent niet alleen. Veel (startende) freelancers en zelfstandigen worstelen hiermee en zoeken naar een manier die bij hen past om hun professionele zichtbaarheid te verhogen. Er zijn best wel wat belemmerende overtuigingen die ons tegenhouden onszelf professioneel zichtbaar te maken:

Bescheidenheid

Vaak geven klanten in coaching aan dat ze bescheiden zijn. Een mooie kwaliteit maar de valkuil hiervan is dat ze zichzelf onzichtbaar maken, opportuniteiten missen en als minder intellectueel gezien worden dan ze werkelijk zijn. De uitdaging is dus om over die bescheidenheid heen te stappen: wil je gezien worden, dan moet je zèlf je kwaliteiten benoemen en tonen. Je verbergen achter je bescheidenheid zet een rem op je professionele kansen en zorgt ervoor dat je opportuniteiten mist.

Perfectionisme

Herken je deze uitspraken?

  • Ik ben er nog niet klaar voor
  • Het is nog niet allemaal af
  • Ik heb nog te weinig ervaring
  • Het is nog niet helemaal perfect
  • Ik ben niet boeiend genoeg
  • ….

Je wil niet weten hoeveel geniale plannen, interessante diensten, geweldige ideeën… stof liggen te vergaren in een kast of worden verbannen naar een foldertje in dropbox. Zoveel kansen om anderen te inspireren, helpen, begeleiden, beter te maken.. Ze krijgen nooit het zonlicht te zien. Mijn advies: “Better done than perfect”. Iets wordt namelijk pas “perfect” zodra je start met de uitvoering ervan. Start klein, vraag feedback, pas aan en …repeat!

Imposter-syndroom

Ben je ervan overtuigd dat het niet lang zal duren vooraleer iemand erachterkomt dat je eigenlijk helemaal niets kunt, dat je succes puur door geluk komt en dat je hoe dan ook een keer door de mand valt? Als je zo over jezelf denkt, heb je last van het imposter-syndroom, ook wel het bedriegerssyndroom genoemd. Deze term werd in 1970 geïntroduceerd door psychologen en onderzoekers om mensen te beschrijven die ondanks externe bewijzen van hun competenties, ervan overtuigd blijven dat ze bedriegers zijn en hun succes niet verdienen.

Boost ook jouw professionele zichtbaarheid en zet jezelf in de markt  

Wil jij?

  • Duidelijk kunnen uitleggen wat jouw specifieke aanbod is?
  • Jouw favoriete klanten aantrekken?
  • Makkelijker gevonden worden?
  • Off- en online kanalen hiervoor gebruiken?
  • Gezien worden als een expert in je vak?
  • Meer zelfvertrouwen uitstralen?

Op 11 juni van 9.30 tot 16.30u geef ik bij Better Minds at Work in Wijnegem een openclass over dit thema. Samen met een kleine groep gelijkgestemde zielen gaan we op zoek naar wat jou kenMERKt en via welke kanalen je dit best wereldkundig maakt. Super plezant!

Het volledige programma en info kan je hier vinden. 

Programma

  • Wat is personal branding is en waarom is het belangrijk.
  • Hoe begin je eraan? Tools om in kaart te brengen wie je bent, wat je doet en waar je voor staat.
  • Hoe word je er beter in? Tips voor meer zelfvertrouwen.
  • Hoe jij vanuit jouw personal branding je zichtbaarheid kunt vergroten.
  • Online zichtbaarheid en vindbaarheid:
    • Het belang van een sociale media strategie.
    • Welke online kanalen zijn er? Welke kies je?
    • Tips voor een professioneel profiel.
  • Netwerken: Breng je netwerk in kaart. Tips om ontspannen en met plezier te netwerken
  • Powerful pitchen: Pak je podium en zorg dat ze je niet meer vergeten

Inschrijven kan via deze link.

Anja Van Nueten

X
X