Daar zaten we dan, op mijn terras, na een wandeling op een frisse namiddag.. Het samen-zijn deed enorm deugd na al die maanden afstand. Ik vroeg mijn vriendin Hilde of ze iets lekker bij de koffie wil. Koekje of chocolade? Pff, zegt ze. Daarna kordaat ‘nee’, want ik ben bezig met keto (dieet). Dus nee!

Wow, zeg ik. Sterk! Ik ga dus ook niet aandringen.

“Wil je eigenlijk weten hoe het komt dat je zo kordaat’ neen kan zeggen?” Vraag ik.

Ze wil het graag horen.

Je ‘nee’ is zo sterk omdat je focus zo helder is. Je focus is hetgene waar je in volle overtuiging JA tegen zegt (dieet om X kilo te verliezen).

Zo hoef je zelfs niet te twijfelen en te kiezen

Ik dring ook niet aan omdat je keuze zo duidelijk is, omdat ik je JA hoor en begrijp dat dit nu voor jou belangrijk is.

Soms moet je ‘nee’ durven zeggen. Niet alleen om kilo’s te verliezen. Maar om je eigen werk gedaan te krijgen, om op tijd naar huis te vertrekken, tijd over te hebben voor je virenden, familie of kinderen, ….

Waarom zeggen we dan zo vaak ‘ja’ wanneer we veel liever nee zouden zeggen?

Omdat we de ander niet teleur willen stellen, omdat we schrik hebben van conflict, omdat we graag bevestiging krijgen en willen dat de andere ons ‘leuk’ vindt. Op het einde van de dag lopen we onszelf echter voorbij en vergeten we wat we zelf nu echt willen en belangrijk vinden. Tijd dus om je te houden aan eigen behoeftes en waarden die op dat moment primeren. Als je dit niet doet… loert er stress om de hoek.

Hoe doe je dat ?

STAP 1: Bepaal jouw JA. Dit is jouw keuze.

Dit is ook je focus voor een bepaalde periode (dag, week, maand, …). Wat is voor jou belangrijk in je leven op dit moment? Kies hiervoor.

Zit je planning op het werk al vol en wil je ’s avonds graag op tijd naar huis om nog te kunnen sporten, of huiswerk te doen met je kinderen? Dan is dit jouw ‘Ja’ en moet extra werk maar even moeten wachten.

Zit je met een strakke deadline voor een belangrijk project dat je wil binnenhalen op het werk? Dan is dit jouw ‘Ja’ en zal de afspraak met je vrienden deze week even moeten wijken.

STAP 2: Als je ‘nee’ zegt, verklaar dan ‘jouw JA’ aan je gesprekspartner indien nodig. Hierdoor krijg je meer begrip.

Wees uiteraard wel flexibel indien iemand hulp nodig heeft en spreek eventueel een moment af wanneer je wel ‘ja’ kan zeggen.

Meer weten over grenzen stellen en ‘nee’ zeggen?

Volg het gratis online webinar op  22 juni. Voel je dat geen ‘nee’ kunnen zeggen je parten speelt op het werk en regelmatig voor stress zorgt? Dan is loopbaancoaching een goede zet! Onze loopbaancoaches gaan graag met je aan de slag!. Zo kan je met meer veerkracht aan het werk blijven.

Vraag nu je gratis kennismakingsgesprek aan.

Catherine Hoogmartens

X
X