Goed Gevoel start met een reeks om het komende jaar elke maand een ander onderdeel van je leven in handen te nemen en zo de beste versie van jezelf te worden. In het inleidend artikel heeft psycholoog Ernst Koster het over wilskracht. Hij haalt aan dat de Corona-crisis heel wat mensen aan het denken heeft gezet over hun eigen leven: Ben ik goed bezig? Wat wil ik écht en wat kan beter? Net die vragen waarmee mensen vaak in coaching komen.

Koster benoemt ook een gekend fenomeen uit de psychologie: “Ondanks het leed, schept een crisis vaak nieuwe opportuniteiten.” Om het met een cliché te zeggen: “What doesn’t kill you, makes you stronger”. Denk er maar eens over na. We hebben allemaal wel periodes gekend waarvan we dachten: dit komt niet meer goed, dit kan ik niet aan, … En toch is het je wél gelukt, kwam je het toch weer te boven. Dat heeft te maken met onze veerkracht, een unieke eigenschap die wij als mens hebben. Die helpt ons om uit moeilijke situaties terug recht te veren en verder te gaan. Om het met Koster te zeggen: “Wie echt de tijd neemt om zijn leven en waarden onder de loep te nemen, heeft meer kans om sterker uit de crisis te komen. Daarvoor is niet altijd een tabula rasa nodig; iets kleins kan soms al een wezenlijk verschil maken.”

Koster adviseert om uit drie topics die je dierbaar zijn, er eentje te kiezen waaraan je wil werken. Wil je bijvoorbeeld meer voldoening in je job dan is het misschien nu wel het goede moment om te investeren in een loopbaancoach. Om je plannen om te zetten in gedrag, helpt het om een realistisch stappenplan op te stellen en te werken met tussendoelen. Die zijn realistischer en kunnen positieve feedback opleveren, wat dan weer aanzet om het volgende tussendoel te halen. Zo zou je bijvoorbeeld nu alvast online kunnen uitzoeken hoe de regering loopbaancheques sponsort (40€ voor 4 uur individuele coaching) en of er zo’n coach in je buurt te vinden is. Zeker als je je leven onderhanden neemt en daarbij nieuwe, individuele doelen stelt, is het handig om een bondgenoot te hebben die je helpt om je motiviatie en doelen voor jezelf helder te krijgen en te concretiseren in een stappenplan om er ook écht werk van te maken.

Een job op jouw maat dankzij Jobcrafting

In het oktober-nummer van Goed Gevoel hebben Wellbeing expert Ann De Bisschop en Anja Van Nueten het over het belang van een job die écht bij je past. We geven tips die je helpen om een job op jouw maat te creëren en hoe je hierbij best tewerkgaat.

Veel leesplezier!

Meer info over wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen en of je recht hebt op de gesubsidieerde loopbaancheques waarmee je slechts 40€ voor 4 uur individuele begeleiding betaalt: https://bettermindscoaching.com/loopbaanbegeleiding

Goesting om er mee aan de slag te gaan of extra info nodig? Contacteer me gerust: [email protected]

X
X