Ieder jaar opnieuw wordt onze aandacht erop gevestigd dat we in een ‘deprimerende’ periode van het jaar zitten. We hebben er zelfs een dag naar genoemd: Blue Monday.

Het doet me denken aan het artikel in De Tijd volgend op de open brief van onder meer Marie Loop, Luk Dewulf en Elke Geraerts over de negatieve gekleurdheid van nieuwsvoering. Ze stellen dat wij mensen door de ‘negativity bias’, een natuurlijke neiging hebben om meer aandacht te besteden aan het negatieve dan het positieve. Hun pleidooi? Geef ook hoop en perspectief een waardige plaats in onze berichtgeving in plaats van angst en negativiteit. Want die taal schept mee onze realiteit. Positiviteit en enthousiasme nodigt uit tot actie en hoop. Dat hebben we als samenleving nodig.

Dat positivisme is één van de grote hefbomen van veerkracht en je goed in je vel voelen. Toch? Dus pleit ik voor het schrappen van Blue Monday en het creëren van een nieuwe dag: Hopeful Tuesday.

Een dag vol nieuwsgierigheid en uitkijken naar wat de komende lente, zomer en het jaar zal brengen.

Laten we plannen maken en nieuwe doelen stellen. Zelfs in turbulente en onzekere tijden. Want het is net hoop, vooruitkijken, streven naar een doel (hoe groot of klein ook) dat ons nieuwe energie geeft.

Dus maak een plan, stel een doel voor jezelf, al is het er maar 1. 

Als je op Hopeful Tuesday 2024 terugdenkt aan het voorbije jaar, wanneer zal er dan een glimlach op je gezicht verschijnen?

Een doel stellen voor jezelf is vaak veel moeilijker dan voor je werk of voor je gezin. Het is er eentje waar jij zelf een beter mens van wordt, waar je door groeit. Of waardoor je iets leert waarvan je nu stiekem denkt dat het toch té moeilijk is, of té veel tijd zal vragen.

 Stel jezelf de vraag:

  • Wat heb ik eigenlijk altijd al willen leren of doen?
  • Waar heb ik (of neem ik) nu de tijd niet voor?
  • Wat wil ik eigenlijk echt veranderen in mijn leven?

Alles wat je nodig hebt is de juiste mindset en een roze bril. Dan zie je opportuniteiten en kansen die je zelf kan creëren.

 ‘Is dit een druilerige grijze periode of nog steeds eentje van knusse gezelligheid? Beide realiteiten zijn even waar. De keuze aan jou hoe je t bekijkt’ dixit E. Geraerts.

Waarom is een doel stellen soms zo moeilijk? 

In de media en maatschappij zien we vaak de verheerlijking en het succes van mensen die weten wat ze willen en ‘er all the way voor gaan’. Doelgerichtheid en zelfzekerheid zijn key.

Maar wat als je niet (meer) weet wat je wil? Wat als je na al die jaren een beetje vergeten bent wie je bent? Of je laat tegenhouden door angst om tegen de muur te lopen?

 We zijn niet allemaal gezegend met dezelfde dosis zelfzekerheid, doelgerichtheid en zelfinzicht. En wanneer dat gebeurt voel je je niet meer goed in je vel. Dan ben je eerder de kapitein van een schip dat de richting kwijt is, maar ook niet meer weet wat de bestemming is.

Hopeful Tuesday is de eerste stap naar jouw succes.

Als je vandaag start met het stellen van jouw doel, dan is eerste stap naar succes al gezet. Nu de tweede nog, en de derde. Neem iedere dag een stapje dichter.

 Wilde je altijd al piano lezen spelen, grafische vormgeving studeren, of een andere functie binnen je bedrijf? Ga dan vandaag al op zoek naar die cursus, of stuur een mailtje naar je baas met een voorstel voor een meeting. 3,2,1, set, go!

Weet je niet waar te beginnen of moet je eerst nog een hele berg angst overwinnen? 

Je hoeft het niet alleen te doen. Bij Better Minds Coaching begeleiden we mensen dag na dag in het stellen en realiseren van persoonlijke doelen, en in het creëren van een gelukkiger leven en loopbaan. We zijn ook graag jouw compagnon de route in dit proces.

Catherine Campo

Interesse in een gratis kennismakingsgesprek? Ik kijk ernaar uit je te leren kennen.

Loopbaancoach regio Antwerpen, Catherine Campo

[email protected]

0474 52 83 22

X
X