INTRINSIEKE MOTIVATIE

WAAROM DOE JIJ WAT JE DOET?

 “To change behavior, you must understand motivation, the process that determines how people behave” (prof. Pritchard PhD) 1

Als het oplijsten van energiegevers je niet meer helpt om je goed te voelen.

Weet jij wat je fundamenteel nodig hebt om je gelukkig te voelen? Een leuke baan, sporten, een uitstap met vrienden, een avondje relax voor tv, uit eten gaan, …. krijg ik dan vaak te horen. Klopt helemaal, maar wat maakt nu dat die baan tof is of wat vind je zo leuk aan met vrienden op stap of uit eten te gaan, of net te relaxen voor tv… Met andere woorden: WAAROM doe je de dingen die je doet. “Ja, waarom,…” en er volgt dan dikwijls een peinzend kijken naar buiten toe,… Wat is nu precies de motor achter ons gedrag? Tijd om stil te staan bij je intrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie: De motor achter jouw gedrag

Heb jij soms van die momenten thuis of op het werk dat je helemaal in het moment bent en alle tijd en ruimte vergeet? Je krijgt er tonnen energie van en zit helemaal in je passie. Of dat nu schilderen, lesgeven, het huis decoreren, gastvrouw zijn, of een team coachen is. Op die momenten ben jij in FLOW. Extrinsieke motivatoren zoals geld, een bonus, een kadootje,…. zijn op dat moment niet bijster belangrijk. Wat je doet, is op zich al motiverend of belonend genoeg. Dit komt omdat je een activiteit doet die één – en vaak meer – van je intrinsieke motivatoren realiseert.

“Rewards may increase the likelihood of behaviors, but only so long as the rewards keep coming. [] intrinsically motivated performance is superior in many ways to externally controlled performances”  (prof. E. Deci PhD) 2

Jouw unieke symfonie

Je voelt je het gelukkigst wanneer je activiteiten doet die aansluiten bij wat jou motiveert. Wetenschappelijke studies tonen aan dat er 16 verschillende motivatoren zijn. Toch hebben wij als mens allemaal dezelfde intrinsieke motivatoren3 . Zo heeft iedereen bijvoorbeeld behoefte aan beweging, alleen sporters hechten beduidend meer waarde aan fysieke inspanning dan een gemiddeld persoon.

Je intrinsieke motivatieprofiel is als het ware je psychologische DNA. Iedere persoon heeft dus zijn eigen unieke set aan intrinsieke motivatoren. De belangrijkste zijn deze die voor jou de meeste waarde hebben en die jij frequent wil kunnen ervaren. Je kan ze vergelijken met een orkest. Zo heb je 16 verschillende instrumenten die samen jouw symfonie creëren. Alleen zullen sommige instrumenten langer en intenser te horen zijn en creëren ze zo jouw unieke compositie.

 “Human beings are motivated by purposes and values. The best way to understand people is in terms of their life purposes, goals, and values. This also is the best way to predict how people will behave at work, home, school, or on the athletic field…“(Prof. S. Reiss, PhD) 4

Hecht jij bijvoorbeeld veel waarde aan de appreciatie van anderen, dan zal je het fijn vinden om vaak van veel mensen zoals je man, je vrienden, je collega’s, en ja; ook je baas, willen horen dat je goed werk levert. Terwijl iemand die behoefte heeft aan leiding nemen, activiteiten opzoekt die deze behoefte realiseren: het coachen van een team, het leiden van een groep jongeren in de jeugdbeweging of het dirigeren van een orkest. Het geeft je vleugels en het motiveert je.

Wat als jouw instrument vals speelt?

Wat doe je als je stress en frustratie ervaart? Wanneer je het gevoel hebt geleefd te worden en geen keuzevrijheid hebt? Dan doe je dingen die tegen je persoonlijke motivatieprofiel indruisen en je zal demotivatie ervaren. Je hebt het gevoel iets te moéten doen en dat kost je energie. Als je dit blijft doen, dan kan dat zelfs leiden tot burn-out, depressie, bore out,…

Waarom doe jij wat je doet?

Inzicht in de dynamiek van wat jou drijft, geeft je handvaten om je gedrag en ook je onderliggende intrinsieke motivatie beter te begrijpen en te reguleren. Wil jij ook terug meer zingeving ervaren? Of ben je op zoek naar een duurzaam motiverende job? We vertellen je met plezier hoe we jou hierin kunnen ondersteunen: bettermindscoaching.com/loopbaanbegeleiding/

IN HET KORT

  1. Intrinsieke motivatie is het tot uiting brengen van waarden. Wat wij écht belangrijk vinden zet ons er als vanzelf toe aan om (motiveert ons) om die waarden telkens weer te kunnen ervaren.
  2. Mensen overal in de wereld, ongeacht cultuur, leeftijd of geslacht, waarderen dezelfde dingen die ze als essentieel ervaren voor hun welzijn. Maar niet iedereen hecht evenveel waarde aan deze waarden. Motivatie is universeel én individueel.
  3. Indien iemand zijn waarden langdurig niet kan realiseren, dan ervaart hij een ernstig gevoel van gemis, stress en demotivatie. Intrinsieke motivatie geeft je inzicht in de motor achter je gedrag en waarom bepaalde situaties je enorm veel energie kosten.

Els Vandervaren heeft meer dan 15 jaar ervaring in een farmaceutische en cosmetische productieomgeving.  Ze heeft een goed onderbouwd inzicht waarom intrinsieke demotivatie je mentaal kan uitputten. Vanuit haar professionele en persoonlijke ervaring, reikt ze praktische handvatten aan om met meer goesting in het leven te staan en keuzes te maken die jou duurzaam kunnen motiveren.

 

 

 

Bronnen:

1 Managing Motivation, Pritchard-Ashwood, Routledge 2008, p.4.

2 Why we do what we do, Deci, Penguin Books 1995, p.18 en p.81.

3,4 The Reiss Motivation Profile® What motivates you, Reiss, IDS Publishing Corporation 2013.

X
X