Hoogbegaafdheid: meer dan een hoog IQ

Hoogbegaafdheid een samenspel van IQ, motivatie en creativiteit. En in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het geen garantie op succes tijdens studies en carrière. Het wordt vaak gezien als een luxeprobleem. Het is een mooi geschenk, maar kan ook een valkuil zijn. Mensen verschillen sowieso van elkaar, dus ook hoogbegaafden zijn divers. Hun eigen persoonlijkheid, vaardigheden en opgebouwde ervaring spelen een rol. In eerste instantie is het een ‘denktalent’. Een talent dat aangeboren is, maar ook nog te ontwikkelen en dat op verschillende domeinen. Denk maar aan mensen met een talent voor sport. Zij gaan immers ook nog hun talent verder moeten ‘trainen’. Als we dan kijken naar werk of studies, zien we dat er ook een ‘zijnsluik’ meespeelt, naast het luik ‘denken’ en de ‘leerhonger’.

5 opvallende eigenschappen van hoogbegaafden

  1. Groot rechtvaardigheidsgevoel: afspraken zijn heilig, normen en waarden cruciaal om samen te werken.
  2. Kritische instelling: snel hiaten ontdekken, opportuniteiten detecteren.
  3. Gevoeligheid: snel zorgen maken, boodschap achter de boodschap voelen.
  4. De lat ligt altijd hoog.
  5. Zinvol bezig willen zijn en doelen bereiken.

Voor alle sterke eigenschappen geldt dat er ook steeds een keerzijde of belemmering mogelijk is: moeilijke samenwerking, overkomen als betweterig of zelfs arrogant, onderpresteren of overpresteren, overwerken (met kans op bore -out of burn-out), zichzelf als norm zien, zeer directe (soms harde) communicatie, vermijden van moeilijke situaties (door een beperkte ervaring met falen).

Hoogbegaafheid op de werkvloer

Net zoals leerkrachten een grote rol spelen tijdens de studies van kinderen, is het belangrijk voor leidinggevenden het intellectueel talent van hun medewerkers te herkennen, te begeleiden en te stimuleren. De werknemer kan dan actie ondernemen zodat cognitieve voldoening wordt ervaren. Ook een loopbaancoach kan hierin inzichten en tools aanreiken. Zowel nieuwe kennis opdoen als vaardigheden ontwikkelen zijn noodzakelijk.

Hoogbegaafden hebben het moeilijk met repetitieve en louter uitvoerende taken. In de werkcontext wordt dit soms opgelost door meer werk of een extra project te geven. Slimmer -tja- zou zijn om de ‘complexiteit’ van de taakinhoud te vergroten.

Tips voor hoogbegaafden

  1. Zoek een uitdaging binnen je interesses om je intellectueel talent te doen groeien en uit je ‘comfortzone’ te stappen.
  • Wat boeit mij?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat wil ik graag verder ontwikkelen?
  • Wat geeft mij energie?
  1. Kies een omgeving die overeenkomt met je waarden, en die je voldoende intellectuele uitdagingen biedt.

Loopbaanbegeleiding voor hoogbegaafden

Wil jij voor jezelf in kaart brengen wat jij nodig hebt om je goed te voelen in een job, dan begeleiden onze coaches jou graag. Via de loopbaancheques van VDAB betaal je slechts 10 euro per uur en geniet je tot 8u coaching. Per 6 jaar kan je twee cheques bestellen voor telkens 4 uur begeleiding. In totaal geniet je dus van 8 uur coaching voor amper 80€ (werkelijke waarde 1.100€). Op de site www.vdab.be/loopbaanbegeleiding kun je nagaan of je recht hebt op deze subsidie.

Catherine heeft 25 jaar ervaring bij een multinational in de HR-sector als consultant, accountmanager en leidinggevende. Zo verwierf zij een ruime kennis van de arbeidsmarkt in al haar aspecten en weet ze als geen ander welke concrete hindernissen iemand kan tegenkomen tijdens zijn loopbaan.

Als loopbaancoach begeleidt ze (hoogopgeleide) professionals tot de beste versie van zichzelf, zodat zij met veel veerkracht en energie in hun (beroeps-)leven kunnen staan. Ze biedt inzicht in de unieke mix van talenten en hoe deze maximaal te ontwikkelen, in te zetten en zichtbaar te maken.

X
X