Ken je dit? Je komt na een lange werkdag ’s avonds volledig uitgeput thuis. Doet het hoogstnoodzakelijke en ploft daarna in je zetel om te vegeteren voor de televisie. Meestal val je na een kwartiertje in een diepe slaap om bij het nieuws van elf uur wakker te schieten. Je sleept je naar je bed, waar je na een uur nog ligt te woelen omdat je de slaap niet kan vatten. Wat een leven! Of klinkt dit als OVERleven?

En vooral: is dit wat jij wil? Stel je voor hoe het zou zijn om zo goed als iedere dag vol energie thuis te komen. Om naast de dingen die je nu eenmaal moet doen toch nog tijd en vooral goesting over te hebben om die dingen te doen waar je blij van wordt?

Onmogelijk zeg je? Gelukkig niet!  Het enige wat je moet doen is je energiegevers en –vreters in kaart brengen. Zowel op je werk als in je privéleven. Daarna komt het er eenvoudig op neer dat je consequent en bewust blijft kiezen voor die taken en activiteiten die je energie geven.

4 tips om jouw energie hoog te houden

Op het eerste zicht lijkt het een gemakkelijke opdracht om je energiegevers en -vreters op te lijsten. Nochtans is dit niet altijd zo evident. Wij hebben namelijk nooit echt geleerd om hierover na te denken. Een belangrijke tip: zoek het vooral niet te ver. Vaak kan je erg veel energie halen uit kleine, dagelijkse dingen op je werk en in je privéleven. Kijk voor inspiratie in het kader “Wat zijn energiegevers  en –nemers?” en ga aan de slag met onderstaande tips.

1. Ken jouw oplaadmomenten

  1. Ga terug naar je kindertijd.
    Wat vond je toen leuk? Wat waren je hobby’s? Waar heb je goede herinneringen aan?
    Wat vond je minder leuk? Waar zag je tegenop?
  2. #durf te vragen
    Vraag aan intimi en collega’s wat zij denken dat jij leuk en minder leuk vindt.
  3. Hou een energie agenda bij.
    Schrijf bij een activiteit of je ernaar uitkeek, hoe het op voorhand aanvoelde, hoe was het tijdens, en welk gevoel had je achteraf?

2. Kies bewust voor energiegevers

Hou de vinger aan de pols en blijf aan zelfreflectie doen. Merk je dat je leegloopt of dat zaken je meer moeite kosten dan anders? Noteer dan even voor jezelf waar jouw meeste tijd en aandacht naartoe gaan. Zijn het die dingen waar je blij van wordt en die jou opladen? Indien niet, bedenk wat je er aan kan veranderen en hoe je meer kan inzetten op die dingen die een positief effect op jou hebben.

Kies voor meer energiegevers dan energievreters. Zelfs wanneer je meer energiegevers hebt, kan het toch zijn dat je je uitgeblust voelt. Dit komt omdat sommige energievreters in verhouding zwaarder doorwegen dan de energiegevers.

3. Slim omgaan met energievreters

Uiteraard bestaat het leven niet alleen uit dingen die ons energie geven en staan er op ons to do-lijstje ook zaken waar we niet zo happy van worden. Dat hoort er nu eenmaal bij en daar kan je weinig aan veranderen. Wat je wél kan bepalen is de manier hoe je er mee omgaat. Enkele tips:

  • Pakt het eens anders aan. Doe de dingen die jou energie kosten in bulk. Zo ben je er in één keer vanaf en heb je niet het gevoel de ganse dag dingen te moeten doen die je niet leuk vindt.
  • Zit je te piekeren of je op te winden over iets waar je geen invloed op hebt? Bedenk dan dat het weinig zin heeft om er energie aan te verspillen en kies voor iets waar je zelf wel wat mee kan.
  • Soms blijven we dingen doen uit gewoonte. Sta eens stil bij jouw energievreters. Moet je ze blijven doen? Op welke manier kan je ze verminderen of ze niet meer doen?

4. Maak het bespreekbaar

Zodra je weet waar jij energie van krijgt en wat energie van je vraagt, is het bijzonder slim om dit kenbaar te maken. Het vraagt misschien wat lef om hierover in gesprek te gaan met je leidinggevende, of collega’s, of je partner, maar bedenk eens wat het je kan opleveren. Vaak zien we dat dit resulteert in een andere taakverdeling, waar zowel jij, als je collega’s, als je partner zich beter bij voelen.

Kies jij ook voor meer energie?

Vind je het moeilijk om dit zelf concreet aan te pakken, dan kan het helpen om dit samen met een coach te doen. We begeleiden je graag om te kijken waar jij energie van krijgt en hoe deze te bewaken. Zowel op de werkvloer als in je privéleven staan we je graag bij om met meer veerkracht aan de slag te gaan.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een loopbaancoach in jouw buurt: https://bettermindscoaching.com/contact/

Wat betekent loopbaancoaching bij Better Minds Coaching?

Iedereen is uniek en ieders vraag is anders. Verwacht bij Better Minds Coaching dus geen voorgekauwde koek. We reiken de juiste tools aan, zodat jij meer in jouw kracht kan staan en ook effectief stappen durft zetten.

We steunen jou, rekken je mogelijkheden op en begeleiden je naar je beste zelf, zodat jij kan schitteren! Op jouw werkvloer maar ook in je privéleven staan we je graag bij om met meer veerkracht aan de slag te gaan.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een loopbaancoach in jouw buurt: https://bettermindscoaching.com/contact/

Betaalbare begeleiding voor iedereen.

Via de loopbaancheques van VDAB betaal je slechts 10 euro per uur en geniet je tot 8u coaching. Per 6 jaar kan je twee cheques bestellen voor telkens 4 uur begeleiding. In totaal geniet je dus van 8 uur coaching voor amper 80€ (werkelijke waarde 1.100€). Op de site www.vdab.be/loopbaanbegeleiding kun je nagaan of je recht hebt op deze subsidie.

KADER

Wat zijn energiegevers en – vreters?

Energiegevers zijn die dingen …

  • waar je naar uitkijkt en waarin je jezelf helemaal kan verliezen
  • die voor jou vanzelfsprekend zijn. Je doet ze gewoon en anderen waarderen je hiervoor.
  • waarbij je gemakkelijk de tijd uit het oog verliest.
  • die je zelfs wanneer je moe bent of stress hebt, weinig moeite kosten
  • die jou opladen.

Enkele voorbeelden van energiegevers zijn: een nieuw project, een opleiding, lunchen met een leuke collega, intensief sporten, een moeilijkheid oplossen, anderen iets leren, contact met mensen, helpen, met je handen werken, plannen, familie, tuinieren, muziek maken, knutselen, koken, reizen, schrijven, mediteren, ontwerpen enz.

Energievreters zijn die zaken…

  • waar je tegenop ziet.
  • waar je echt moe van wordt, niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel.
  • die je liever uitstelt en die meer aandacht van jou vragen.
  • die jou leegzuigen.

Enkele voorbeelden van energievreters zijn: te weinig bewegen en te veel zitten, te weinig slaap, te veel suiker eten, routine, administratie laten opstapelen, te weinig sport, piekeren, balans werk/privé, saai werk, files, vervelende klanten, conflicten, geluidsoverlast, enz.

 

Muriel Velu

Vanuit haar jarenlange ervaring als HR Manager en Management Consultant, begeleidt Muriel Velu zowel medewerkers als ondernemers naar hun droomjob. Je goed in je vel voelen is hierbij het uitgangspunt. Reken naast haar deskundige begeleiding op een behoorlijk aanstekelijke dosis enthousiasme en plezier.

 

 

 

 

 

 

X
X