Wie ben je? Stel de vraag aan duizend werkende mensen en 999 zullen binnen de eerste paar seconden verwijzen naar hun werk. Dat is niet onlogisch als je bedenkt dat velen onder ons meer wakkere tijd doorbrengen op het werk dan thuis of met vrienden. Als je berekent hoeveel tijd je op het werk doorbrengt, dan begrijp je meteen waarom welzijn op het werk zo belangrijk is. Wie zich slecht voelt op het werk, zal daar onvermijdelijk ook na de uren de gevolgen van dragen. Maar dan begrijp je ongetwijfeld ook dat al die uren die je daar doorbrengt niet los te zien zijn van je persoonlijkheid. Onze titel is met andere woorden niet gewoon een omschrijving van onze functie, het vormt ook een groot deel onze identiteit.

Het belang van een goede person/job-fit

Hoe beter jouw job past bij jou, hoe meer succes en bevlogenheid en werkgeluk je zal ervaren. De ideale jobmatch wordt bepaald door een aantal elementen. Allereerst is het belangrijk dat jij je talenten kan inzetten; dat zijn die dingen die je én goed kan én graag doet. Wanneer je jouw talenten in je werk kan ontplooien, ben je veel gemotiveerder en betrokken en dus productiever.

Minstens zo belangrijk als het kunnen inzetten van je talenten, is een job waarin je kan groeien. Onderzoek toont aan dat we met z’n allen erg leergierig zijn, want de ontwikkelingskansen die ons binnen de organisatie worden geboden geven een ongelooflijke boost aan ons werkplezier en onze bevlogenheid.

Betekenisvol werk: Veel mensen vullen hun dagen met het nakomen van verplichtingen, routineactiviteiten en het tegemoet komen aan verwachtingen (meestal van anderen) en gaan voorbij aan hun eigen betekenisvolle bijdrage.

Nochtans toont een Amerikaanse studie aan dat mensen die hun leven als zinvol ervaren, hun kans om vroeg te sterven met maar liefst 15% reduceren. Een juiste synergie tussen de bedrijfsmissie en iemands persoonlijke “why” zorgt voor gedrevenheid en enthousiasme in de job.

In welke mate past jouw job bij jou?

Het geheim van een succesvolle carrière en werkgeluk is in feite heel simpel. Besteed zoveel mogelijk tijd aan het gebied waar je waarden, je talenten en je werkzaamheden elkaar overlappen. Waarden geven energie en passie. Dankzij je talenten presteer je goed. Als de werkzaamheden waar jij op focust van belang zijn voor je firma, heeft je werk veel impact. Dat raakvlak is jouw perfecte plek.

Een eerste stap om hiermee van start te gaan, is zelfbewustzijn. Je bewust worden van die eigenschappen, waarden, talenten en passies die jou uniek maken en weten hoe je die kan inzetten. Sta eens even stil bij volgende vragen:

  • Talenten: Kan jij in jouw job in de meerderheid van de tijd die dingen doen die je goed kan en graag doet?
  • Ontwikkelingskansen: Wat zijn de zaken die je heel graag doet, interesse voor hebt en je verder in wil bekwamen? Kan dat in jouw job?
  • Draagt jouw werk bij aan een groter en zinvol geheel? Herken jij jezelf in de waarden, visie, missie? Heb je het gevoel daartoe bij te dragen?

Door jezelf eens goed te analyseren, merk je snel dat er altijd dingen zijn waar je aan kan werken. Door eraan te werken zal je zelf veranderen. Daardoor word je niet minder jezelf, misschien zelfs nog meer.

Ondersteuning nodig in het evolueren in de richting van wie je écht wil zijn?

Bij Better Minds Coaching leren we jou te gaan voor je geluk én je succes. Onze ervaren coaches reiken je het juiste inzicht aan, gekoppeld met een frisse portie moed, om je leven en je werk optimaal in te richten. Onze coaching is de meest efficiënte weg naar de loopbaan van je dromen. Kies voor een authentieke en warme aanpak naar blijvende verandering. Contacteer ons voor een vrijblijvende telefonische kennismaking.

Anja Van Nueten

X
X