Vijf tips voor meer veerkracht | Better Minds Coaching

TIP 1: DETECTEER DE OERMENS IN JE

Word je in de eerste plaats bewust wat er in jouw brein zich allemaal afspeelt. Welke negatieve en misschien wel angstige gedachten overmannen je soms? Het oerbrein in ons draait immers overuren in deze coronatijden. Alle negatieve informatie die erop ons afkomt worden door de oermens in ons omarmd. Eindelijk wat drama waardoor de oermens in ons -degene die verantwoordelijk is voor fight or flight- de hele tijd aan staat. Gevolg: vele negatieve en angstige gedachten, die op hun beurt meer stresshormonen vrijmaken, die op hun beurt een nog grotere focus leggen op negativiteit. Een vicieuze cirkel dus. Stap uit die cirkel door te werken aan wat psychologen je metabewustzijn noemen: het bewustzijn over je bewustzijn. En dat is best eenvoudig:  Stel jezelf regelmatig de vraag “Wat was ik zo juist aan het denken?” Deze vraag zorgt instant voor meer bewustzijn en daardoor meer controle over wat je denkt, wat je voelt en hoe je je gedraagt.

TIP 2: JAAG EERST OP DE OLIFANTEN, LOOP NIET ACHTER DE KONIJNEN

Nu we verplicht van thuis uitwerken, is focus nog lastiger geworden. Hoewel thuiwerken voor de coronacrisis vaak werd gelinkt met méér focus, ervaren we nu dat we vanaf het thuisfront veel ballen in de lucht moeten houden. We zijn de hele dag online in video calls, entertainen onze kinderen, doen tussendoor nog wat huishouden etc etc. Aan het eind van de dag staat die prioriteit van het werk nog steeds open. Hoe ga je daar mee om? Wel, prioriteiten stellen, moet je leren. To-do-lijstjes maken ook. We hebben de neiging om to-dolijsten te beginnen met een reeks kleine taken, zodat we deze snel en bevredigd kunnen afvinken. Daardoor zijn we al leeg wanneer we aan de grote taken toe komen. Die kleine taken noemen we ‘de konijnen’, die de hele tijd rond onze benen dartelen. Zij houden ons af van ‘de olifanten’ aan de horizon. Die olifanten staan dan voor de strategische, langeretermijndingen. De beeldspraak komt van de metafoor: ‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits’.

Al wat zich aandient – een mail, een telefoontje, een vraag van een collega, je kinderen die een snoepje willen – snel afhandelen ten koste van langetermijnplanningen lijkt op het eerste gezicht nuttig, maar maakt uiteindelijk alleen maar ongelukkig. Tijd maken voor de olifanten is echt cruciaal. Bedenk eens hoe je in jouw thuisomgeving, alsook in online meetings met collega’s een olifantencultuur kan creëren.

TIP 3: STOP MET MULTITASKEN

Er is niets goeds aan multitasken. Dat voel je niet alleen zelf, het blijkt ook uit onderzoek. Multitaskers zijn veertig procent minder productief, terwijl ze denken dat ze veel meer doen. Je kan de indruk hebben dat je tegelijk telefoneert en autorijdt, maar in werkelijkheid doe je maar één van de twee. Je brein doet niets anders dan de hele tijd heen en terugschakelen. Wanneer je met een taak bezig bent en die onderbreekt om een mail te lezen, duurt het gemiddeld 25 minuten voor je je aandacht weer volledig op de eerste taak kan richten.

Los van dat productieverlies, maakt multitasking het onmogelijk om bewust nieuwe informatie te verwerken en geeft het ons het gevoel dat we onze zelfcontrole verliezen. We worden er ongelukkig van, punt. Waarom we het dan toch blijven doen? Het is een verslaving, die gevoed wordt door het gevoel dat we goed bezig zijn. We denken dat we elke seconde nuttig aan het benutten zijn. En sociaal en professioneel wordt multitasken dan ook nog eens positief bekrachtigd. Goed voor onze status, denken we dan. Niet dus.

We zijn er intussen zo gewend aan geraakt dat het flink wat zelfcontrole vraagt om te singletasken. Maar dat is training, bewuster leren omgaan met wat je aan het doen bent. Je mailbox uitzetten wanneer je je op iets concentreert, kan een begin zijn. Aanvaarden dat je vaak gaat terugvallen ook. Begin met een uur.

TIP 4: WEES ONBEREIKBAAR

Deze bijzondere tijd maakt dat werktijd steeds vaker doorloopt in ontspanningstijd, al is het maar door je gezinsleden of een vriendin die vraagt hoe het met je gaat. Maar het geldt niet alleen voor professionele bezigheden. Bouw ook privémomenten in, waar je de volle aandacht geeft aan je gezinsleden, en je je werk of digitale afleiding even laat voor wat het is.

TIP 5. HOUD JE MOTIVATIE HOOG

Net omdat de nabije toekomst zo onzeker is, hebben veel mensen last om hun motivatie hoog te houden. Denk dagelijks na wat jou energie geeft en zoek dat proactief op. Veel mensen vinden verbondenheid met collega’s belangrijk maar zijn in online meetings alleen maar over het werk bezig. Maak in deze tijd net meer tijd voor de vraag: “Hoe gaat het met je?” Solidariteit kan je meteen een energieboost geven, en die andere ook.

Elke Geraerts

 

X
X