Laat het los!

Er bestaan nogal wat misverstanden rond de betekenis van loslaten. Als synoniem kunnen we ook ‘accepteren’, ‘aanvaarden’, of ‘toelaten’ gebruiken. Woorden die vaak weerstand bij je oproepen omdat je ze associeert met ‘goedkeuren’, ‘prettig vinden’, ‘eens zijn’.

Ik kan dat niet loslaten!’ zeggen mensen dan. Waarmee ze bedoelen: ‘Ik kan of wil dit niet goedkeuren’.  Laat het duidelijk zijn: iets loslaten, betekent niet dat je het er dan mee eens moet zijn of goedkeuren. Het wil wél zeggen dat je beseft dat het jou niet langer dient, dat jij je er ongelukkig door voelt, dat je er niets aan kan veranderen. En het dus beter….los laat.

Eerste hulp bij loslaten

Ken je het Gebed om kalmte van theoloog R. Niebuhr? Het wordt vaak toegepast bij de AA en in andere twaalfstappen-programma’s:

“Schenk me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen.
De moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen.
En de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.”

Er zijn heel veel dingen waarvan we kunnen wakker liggen of ons druk over maken: het weer, hoe anderen ons behandelen, het gezeur van je collega, geroddel van mensen, gedachten van anderen, enz.  Hoeveel invloed heb je hier op denk je? Waar we wél invloed op hebben is hoe we reageren op de dingen die met ons gebeuren. En daar gaat het om, daarin zit de sleutel tot loslaten.

De cirkel van invloed en betrokkenheid

Een handig model om het verschil duidelijk te maken is De cirkel van invloed van S. Covey.

De binnenste cirkel is die van invloed, die de dingen omvat waar jij effectief iets aan kan doen: jouw meningen, keuzes, reacties, gedachten, … Rond deze cirkel ligt de cirkel van betrokkenheid, met daarin de honderden dingen waarover je kan piekeren, maar waaraan je niets kan veranderen.

Als jij je voornamelijk bezig houdt met zaken die in je cirkel van betrokkenheid liggen, dan voel je je erg ongelukkig en ontstaat er veel negatieve energie. Je kan je hierover blijven druk maken, maar dat verandert niets aan de situatie. Die zaken laat je dus beter los, door te focussen op datgene wat je wél wenst, op oplossingen in plaats van problemen. Kortom, door je aandacht te richten op datgene wat je wél kan doen en zo je cirkel van invloed groter te maken.Een voorbeeld ter verduidelijking: Ik heb nood aan feedback over mijn werk, maar mijn leidinggevende zegt hier weinig over en het jaarlijkse evaluatiegesprek komt er ook nooit van.

  • Cirkel van betrokkenheid: ik blijf me druk maken over de gebrekkige feedback-skills van mijn leidinggevende en blijf op mijn honger zitten.
  • Cirkel van invloed: ik vertel aan mijn leidinggevende dat ik nood heb aan feedback en plan zelf een gesprek in. Of: Ik vraag feedback aan mijn collega’s/klanten.

Leren zaken los te laten en je vooral te focussen op datgene wat je kan beïnvloeden, helpt om meer eigenaarschap te nemen over jouw leven. Nieuwsgierig naar meer hierover of nood aan ondersteuning? We vertellen je met plezier hoe we jou hierin kunnen ondersteunen: bettermindscoaching.com/loopbaanbegeleiding/

Betaalbare begeleiding voor iedereen dankzij de VDAB-loopbaancheques

Dankzij de subsidie van de Vlaamse Overheid kunnen zowel actieve werknemers als zelfstandigen elke 6 jaar beroep doen op de VDAB-loopbaancheques. Met deze cheques heb je recht op tot maximum 8 uur coaching en betaal je slechts 10 euro per uur. Op de site www.vdab.be/loopbaanbegeleiding kan je nagaan of je recht hebt op deze subsidie.

Lesley Jochems kon jarenlang haar passie voor leren en haar liefde voor mensen voeden in diverse HR-functies. Vandaag inspireert ze als loopbaan- en stress- en burn-out coach mensen op een kruispunt in hun loopbaan om keuzes te maken die hen meer inzicht en helderheid bieden. Zelf vindt ze het de mooiste job ter wereld en haar klanten waarderen haar pragmatische en empathische aanpak.

Vraag hier een gratis kennismakingsgesprek aan met Lesley.

X
X