Drukdrukdruk. Hoe maak je tijd voor jezelf?

Ons leven lijkt een race. Een race tegen de tijd. De gevolgen zijn inmiddels niet meer te overzien: de klachten over chronische stress pieken, de gezondheidszorg kreunt onder de vele aanmeldingen van burn-out, depressie en aanverwanten, en langdurig absenteïsme op de werkvloer swingt de pan uit. Terwijl we ons haasten, wachten we op betere tijden, wachten we tot de rust en de kalmte ooit eens weerkeert en stellen we uit wat we eigenlijk écht willen doen.

Door de verhalen van mijn klanten, door het lezen van boeken zoals bijvoorbeeld ‘Nooit meer te druk’ (Tony Crabbe), door de workshops en trainingen die ik heb gevolgd, én door eigen ervaring ben ik uiteindelijk tot het besluit gekomen dat het eerst en vooral draait om bewuste keuzes maken. Bewuste keuzes maken om te doen wat we werkelijk belangrijk en de moeite waard vinden in ons leven en ons daartoe engageren. Dit betekent ons veel minder laten beïnvloeden door de waan van de dag, door wat we denken dat anderen van ons verwachten. Want dan komen we mogelijk  op een gegeven moment tot de vaststelling dat we heel erg hard gelopen hebben en toch niet zijn waar we willen zijn.

Hoe maak je meer tijd voor wat jij belangrijk vindt?

 • Sta even stil bij wat jouw kernwaarden zijn in het leven. Het is joùw leven en je hebt er maar 1!
 • Vertaal deze waarden in concrete acties: Wat kan ik DOEN om die waarde om te zetten in mijn dagelijks leven?
 • Engageer je om die acties te ondernemen, ook als het soms even lastig is.

Wil je tot échte duurzame verandering komen, kies dan je doelen positief, haalbaar en realistisch. Dit betekent dat je start met vanuit één van je kernwaarden één concrete kleine stap te kiezen om in de praktijk te brengen.

Een eenvoudig voorbeeld ter illustratie:
 • Ik vind ontspanning belangrijk (= een waarde), omdat ik weet dat een ontspannen versie van mezelf aangenamer is in de omgang, en bovendien effectiever functioneert. Dit is dus niet alleen prettiger voor mezelf maar ook voor mijn omgeving. Ik kies dus niet voor ‘ik wil minder stress’ (negatief doel), maar voor ‘ik wil meer ontspanning’ (positief doel).
 • Ik weet dat ik mezelf kan ontspannen met yoga (concrete actie afgeleid uit een waarde). Toch komt het er vaak niet van om mijn oefeningen te doen, omdat ik het overlaat aan de waan van de dag of het er van komt of niet.
 • Concrete haalbare en realistische stap: ik engageer mezelf 1) om vandaag nog 20 minuten yoga te doen, 2) vanaf nu minimaal 2 x per week hiervoor tijd uit te trekken (bv op dinsdag en donderdag), en dit zodra ik thuiskom van mijn werk en vooraleer te starten met allerlei huishoudelijke taken.
 • Ik sta ook stil bij de mogelijke hindernissen naar de uitvoering van mijn voornemen. Voorbeeld:
  • ik kom thuis en ik tref rommel aan in de keuken
  • ik heb de neiging om eerst op te ruimen
  • yoga komt er niet van want het wordt laat en ik start met koken

Ik spreek met mezelf af dat ik op dergelijk moment toch kies voor  yoga, en daarna de keuken opruim.

Nood aan ondersteuning?

Heb je voor jezelf besloten dat je het ook liever anders wil aanpakken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Gun jezelf meer van wat écht van waarde is in jouw leven, en contacteer ons voor een persoonlijk begeleidingstraject, eventueel met loopbaancheque: https://bettermindscoaching.com/loopbaanbegeleiding/

Betaalbare begeleiding voor iedereen.

Via de loopbaancheques van VDAB betaal je slechts 10 euro per uur en geniet je tot 8u coaching. Per 6 jaar kan je twee cheques bestellen voor telkens 4 uur begeleiding. In totaal geniet je dus van 8 uur coaching voor amper 80€ (werkelijke waarde 1.100€). Op de site www.vdab.be/loopbaanbegeleiding kun je nagaan of je recht hebt op deze subsidie.

Lesley Jochems kon jarenlang haar passie voor leren en haar liefde voor mensen voeden in diverse HR functies. Vandaag inspireert ze als loopbaan- en stress- en burn-out coach mensen op een kruispunt in hun loopbaan om keuzes te maken die hen meer inzicht en helderheid bieden. Zelf vindt ze dat ze de mooiste ter wereld heeft en haar klanten waarderen haar pragmatische en empathische aanpak.

 

 

 

X
X