De uitvaartsector. En hoe een levenseinde speciaal en uniek kan worden dankzij de mensen die er dagelijks mee bezig zijn. Het boeit me enorm en vanuit die interesse volg ik de docureeks “Komen te gaan” op Eén. In de eerste aflevering duikt daar plots een oude bekende van me op: Stef. Hij wordt gevolgd tijdens zijn stage bij een begrafenisondernemer. Helemaal warm word ik ervan. Dit is een plaatje dat klopt. Daar staat een man die in zijn kracht staat. Die zijn bijzondere gave deelt met mensen die het op dat moment erg nodig hebben. Hoe Stef daar terechtgekomen is, lees je in zijn mail die ik enkele maanden geleden mocht ontvangen.

“Dag Anja,

Ik wou je nog eens bedanken voor wat we destijds tijdens de sessies hebben besproken en wat er uiteindelijk als uitkomst kwam. Professioneel is er een grote wending gebeurd en dit dankzij jou.

Herinner jij je nog dat je me tijdens de oefeningen vroeg of ik al eens aan ritueelbegeleider of voorganger bij begrafenissen, had gedacht? Ik wimpelde dit weg omdat ik veronderstelde dat het onrealistisch was en dat dit beroep van vader op zoon werd doorgegeven. Ik parkeerde het idee en gooide me verder op de mij vertrouwde evenementensector. Al gauw kwam ik tot de conclusie dat ik weer snel opgebrand was.

Een paar maanden later raakte ik –toevallig?- in gesprek met een professionele ritueelbegeleidster. Van het éen kwam het ander en ik zei de evenementensector definitief vaarwel. Ik startte een opleiding en deed stage bij www.begrafenissen.net. Het was niet mijn bedoeling om het beroep van begrafenisondernemer te leren. Ik wou wel alle facetten leren kennen als er een overlijden bij een begrafenisondernemer binnenkomt. Na deze opleiding startte ik als freelance “voorganger – ritueelbegeleider” bij https://intostillness.be. Ik heb hier fantastische, leerrijke en vooral hartverwarmende collega’s leren kennen. En sinds 1 maart 2019 ben ik full-time in dienst op het crematorium van Antwerpen https://www.pontes.be als medewerker onthaal & plechtigheden.

Het is zoooooo mooi om dit te doen. Het geeft me energie en een goed gevoel dat ik families die bezig zijn met afscheid nemen, mag en kan ondersteunen. Een soort van rustpunt zijn voor hen waar ze kunnen op vertrouwen, geeft me een ongelooflijke voldoening die ik met geen woorden kan beschrijven. Kortom; ik ben een gelukkig man die eindelijk zijn roeping heeft gevonden na 54 jaar in het leven te staan.

Ik heb deze stap durven nemen mede door mijn sessies bij jou en daar ben ik je ongelooflijk dankbaar voor. Merci Anja, om me op weg te helpen naar een nieuw hoofdstuk in mijn leven. – Stef Verdoodt”

 

X
X