Loopbaanbegeleiding voor mensen met autisme

 • Raak jij soms overprikkeld op je werk?
 • Worstel je met het teveel aan sociale interacties met collega’s?
 • Heb je last van veel veranderingen in een korte tijd? 
 • Weet je niet wat er van jou wordt verwacht?
 • Vind je de non-verbale communicatie zoals e-mails vaak moeilijk?

Werken is geen evidentie als je op het autismespectrum zit. Als autisme jobcoach ondersteunt Better Minds Coaching mensen met autismespectrumstoornis (ASS) van a tot z. Zodat je job meer energie geeft dan kost. 

Boek gratis kennismakingsgesprek

Begeleiding op het werk en autisme: hoe werkt het?

Op basis van jouw loopbaanvraag bieden we je een begeleidingstraject aan op maat. In totaal is dat meestal 4 tot 7 uur coaching. Hiervoor kun je VDAB loopbaancheques aanvragen.

 • Stap 1: Gegevens invullen

  Vul ons contactformulier in met je vraag. We contacteren je binnen 24 uur via mail voor een gratis intake gesprek.

 • Stap 2: Plan van aanpak definiëren

  Onze jobcoach autisme bepaalt samen met jou een coachingtraject volgens je specifieke noden. De duurtijd varieert tussen de 0.5 en 2 uur. In deze fase kunnen we je ook helpen met het aanvragen van VDAB loopbaancheques.

 • Stap 3: een job vinden die bij je past

  Tijdens het traject werken we nauw samen. Samen brengen we je talenten in kaart. We reiken je ook concrete tools en inzichten aan om je droomjob te vinden. Resultaat?

  • Je krijgt duidelijkheid over je sterktes en mogelijke valkuilen
  • Je weet wat voor jou een autivriendelijke werkplek is
  • Je kunt jezelf zijn én tegelijk je talenten inzetten

Boek gratis kennismakingsgesprek

Job coaching autisme: waarom is het nuttig?

Misschien ondervind je het zelf dagelijks: op de arbeidsmarkt worden personen met autisme geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Soms al tijdens het sollicitatiegesprek, dat oncomfortabel kan aanvoelen. Moet je je werkgever en later collega’s vertellen dat je op het spectrum zit? 

Daarnaast zijn er die vele indrukken. Harde geluiden, doordringende geuren en fel licht. En stilzwijgende verwachtingen. Hoe zorg je ervoor dat je niet uitgeblust raakt? Is deeltijds werken een optie?

Iedere persoon met autisme is anders. Ook jij hebt je eigen unieke troeven! Onze jobcoaches helpen je om jouw sterktes , interesses en energiegevers in kaart te brengen. Kun je die inzetten op de juiste plek, dan haal je meer voldoening uit je job. En laat dat nu exact onze doelstelling zijn.

Wat haal jij uit loopbaanbegeleiding voor autisme?

Zicht op je talenten

Hoe kun je doen wat je graag doet en tegelijk jezelf blijven? Eerst brengen we je expertise en talenten in kaart, dan bepalen we waar jij naartoe wil.

Dan werken we samen aan je hindernissen en bezorgdheden. En vormen we ze om naar opportuniteiten. 

Beter communiceren

Misschien ken je je talenten al, maar wil je vertellen aan je werkgever en collega’s over jouw autisme. Niet zeker hoe je dit aanpakt?

Wij helpen je vlot communiceren met iedereen met wie je samenwerkt. Geen wollige taal, wel pasklare tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Meer energie 

Hoe zorg je ervoor dat je job energie geeft in plaats van kopzorgen? Welke aanpassingen kan je doen in woon-werkverkeer of thuiswerk? Misschien is een ander urenstelsel nuttig?

Wij zorgen ervoor dat je job een prikkelvriendelijke plek is. En jou gelukkig maakt.

Slim solliciteren

Ben je klaar om te solliciteren? Maar weet je niet hoe je jezelf verkoopt?

 Samen bekijken we hoe jij in een sollicitatiegesprek duidelijk kunt aangeven wat je nodig hebt. Zodat jij volledig jezelf kunt zijn.   

Speciaal op maat van mensen met autismespectrumstoornis (ASS)

Onze loopbaancoaches zijn verspreid over heel Vlaanderen, waardoor er altijd een begeleider in jouw buurt beschikbaar is. Dit betekent dat je eenvoudig toegang hebt tot de ondersteuning die je nodig hebt, ongeacht waar je woont.

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om jobcoaching via videocall te ontvangen. Dit geeft je de flexibiliteit om vanuit huis of een andere comfortabele locatie begeleiding te krijgen, zonder reistijd of -kosten. Of je nu kiest voor persoonlijke sessies of videocalls, wij staan klaar om je te helpen bij het vinden van een job die meer energie geeft dan kost.

Loopbaanbegeleiding voor mensen met autisme – FAQ

Waar kunnen mensen met autisme werken?

Op veel plaatsen. Het is alleen even zoeken naar autismevriendelijke werkgevers. Ook daarbij helpt onze autisme jobcoach jou. Samen gaan we op zoek naar bedrijven die bekend zijn met autisme op de werkvloer. Zodat jij volledig tot je recht kunt komen. 

Hoeveel betaal ik voor de autisme jobcoach?

Via de VDAB loopbaancheques betaal je amper 90 euro voor 7 uur begeleiding! Vraag ernaar tijdens je gratis kennismakingsgesprek met één van onze loopbaancoaches. 

Welke tegemoetkomingen zijn er voor autisme op de werkvloer?

Er bestaan verschillende tegemoetkomingen, waaronder de VOP premie autisme. Zelf doen we geen aanvragen, maar we sturen je graag in de juiste richting voor subsidies en steunmaatregelen. 

Wat is het verschil tussen de autisme jobcoach en een auticoach?

Jouw coach is gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding én autisme tegelijk. Het advies spitst zich dan ook voornamelijk toe op je loopbaan, terwijl de begeleiding van een auticoach veel breder gaat. 

Moet ik een officiële diagnose hebben om in aanmerking te komen voor loopbaanbegeleiding voor autisme?

Nee, je kunt ook bij ons terecht als je een vermoeden hebt van autisme. We focussen ons niet op diagnostiek, wel op jouw noden. 

Wat anderen zeggen 

Over Better Minds Coach Els Vandervaeren

"Ik heb echt een moment gehad dat ik dacht dat ik niet meer kon gaan werken. Ik was bang om er helemaal onderdoor te gaan maar met de hulp van Els is het toch gelukt om weer recht te krabbelen. Heel erg bedankt voor je aanmoediging, begrip en steun. Ik heb heel veel aan onze gesprekken. Mijn omgeving merkt ook dat ik echt veel goede stappen zet door naar jouw sessies te komen. Maar nu geloof ik er terug in dat ik er wel kom.”

Over Better Minds coach Anneleen Van Kelecom

"Anneleen heeft mij geholpen mijn talenten en waarden te ontdekken. Ik ben vooral tevreden van de sessies omdat ik acceptatie en respect ten aanzien van mijzelf heb ontwikkeld. Anneleen heb ik ervaren als een rustig persoon, die haar klanten een eerlijke spiegel voorhoudt.”

Over Better Minds coach Ingrid Tyskens

“Ik heb bij Ingrid geleerd hoe ik beter kan functioneren op het werk. Mijn tevredenheid komt vooral door de wijze waarop er gewerkt wordt. We hebben concrete zaken besproken en problemen proberen op te lossen. Ingrid is een erg bekwaam persoon waar alle mogelijke zaken te bespreken zijn.”

Een gratis gesprek met een loopbaancoach in jouw buurt?