Grenzen stellen | Better Minds Coaching

Grenzen stellen

Minder moeten en meer mogen. Hoe doe je dat?

Het is een zin, die ik vaak hoor in coachings en trainingen. Vaak omdat mensen merken dat ze in een kramp schieten, ontploffen, of net helemaal niets meer doen nadat ze weer eens iets toegezegd hebben dat hen afleidt van hun oorspronkelijke doel. Hoe neem je dan de juiste bocht en ga je ‘minder moeten’? Veel heeft te maken met op tijd aan te geven wat je wel en niet wilt.

Ken jouw grenzen

Grenzen aangeven is sterk, maar dan moet je wel eerst weten wat jouw grenzen zijn. Weet jij wat je nu net WEL wil en waarom je het zo moeilijk hebt met de rest? Hiermee aan de slag gaan zal er voor zorgen dat je heel gericht je grenzen kan aangeven. Uit een opleiding ACT, veel boeken en ervaring, distilleerde ik 4 eenvoudige stappen.

Stap 1: Ken jouw triggers

Welke interne of externe triggers zorgen er voor dat je een gevoel van “moeten” ervaart? Aandachtig zijn voor deze triggers, ze noteren, en kijken of er opnieuw een gevoel van “moeten” ontstaat als ze zich opnieuw voordoen. Elke keer weer zal een belemmerende overtuiging er voor zorgen dat je toch toegeeft aan dat wat je in feite niet wil. Belemmerende overtuigingen beginnen vaak met ‘ik moet toch…’, ‘ ik kan toch niet…’, ‘ ik zal maar….’.

Stap 2: Wees je bewust van jouw belemmerende gedachten

Aan die belemmerende overtuiging toegeven, bezorgt je achteraf wel telkens een gevoel van te veel “moeten” Dus wat nu? Wees je ervan bewust telkens er zo’n belemmerende overtuiging opduikt, vraag je hardop af, of die gedachte wel klopt: “Moét dat echt? En van wié moet dat dan?”

Stap 3: Bepaal wat je écht wil

Zodra je de interne of externe trigger of situatie herkent waarin jouw belemmerende overtuigingen opkomen, sta je even stil bij wat je op dat moment liever zou willen. Als je hiermee aan de slag gaat, geef je grenzen aan vanuit de kern, met het juiste doel voor ogen voor wat jij echt wil. Wat je dan te doen staat is de situatie ombuigen naar een positief doel en van daaruit de communicatie starten.

Stap 4: Duidelijke communicatie

Regel 1 en meteen de belangrijkste is dat je je communicatie altijd start vanuit de feiten. Feiten zijn die observeerbare trigger waar we het zonet over hadden. Zet al je aannames aan de kant en nodig je gesprekspartner uit tot begrip en medewerking.

Tweede essentiële aspect, vertel over je eigen gevoelens. Je zal merken dat het effect heeft. Vertel waarom je je niet goed voelt bij de feiten en wat dit met jou doet. Oordeel niet over wat dit met je gesprekspartner doet, dan zet je meteen een discussie op gang en dat wil je vermijden.

Als laatste stap biedt je een alternatief aan. Wat stel jij voor, wat wil jij? Wat ga jij je gesprekspartner voorstellen zodat hij enerzijds weet wat jij wel en niet wil, en anderzijds verder kan met zijn verwachting.

Het vraagt moed, en ook wat oefening, en een paar keer botsen tegen de muur. Maar dat is het waard, ik spreek uit ondervinding.

Nood aan ondersteuning

Loop jij soms tegen je grenzen aan als het aankomt op deze duidelijker aangeven? En heb je nood aan ondersteuning? Wil jij voor jezelf in kaart brengen wat jij nodig hebt om je goed te voelen in een job, dan begeleiden onze coaches jou graag. Via de loopbaancheques van VDAB betaal je slechts 10 euro per uur en geniet je tot 8u coaching. Per 6 jaar kan je twee cheques bestellen voor telkens 4 uur begeleiding. In totaal geniet je dus van 8 uur coaching voor amper 80€ (werkelijke waarde 1.100€). Op de site www.vdab.be/loopbaanbegeleiding kun je nagaan of je recht hebt op deze subsidie.

 

X
X