Geef je loopbaan zelf vorm! | Better Minds Coaching

De tijd dat het vanzelfsprekend was dat we in één bedrijf onze hele loopbaan doorbrachten is reeds lang voorbij. Niet voor niets reflecteren de volgende kenmerken onze huidige werkcontext!

Veranderend omdat alle veranderingen elkaar razendsnel opvolgen. Denk maar eens na over de gebeurtenissen die zich de afgelopen 2 jaar op je werk hebben afgespeeld. Misschien heb je een nieuwe leidinggevende gekregen, moest je een nieuw computerprogramma onder de knie krijgen, worstelde je met spanningen op de werkvloer, verhuisde jullie kantoor naar een andere locatie, ging je team door een herstructurering, veranderde de inhoud van je job, kreeg je er nieuwe collega’s bij of moest je juist afscheid nemen van enkele collega’s, verliet je een organisatie om in een andere aan de slag te gaan, etc. En dan hebben we het nog niet over de veranderingen op persoonlijk vlak. Geen wonder dat we soms naar adem happen en het gevoel hebben dat we geleefd worden.

Onzeker omdat niets in steen geschreven staat. Denk maar eens aan de recente technologische ontwikkelingen : de levensduur van app’s is bijzonder kort want de ene is nog niet beschikbaar of een andere en betere zit al in de ontwerpfase. Onzeker omdat elke verandering die vandaag wordt doorgevoerd een kort leven beschoren is. Hoe zit dat dan met onze loopbaan ? Loopbaanpaden zijn niet langer een vaste opéénvolging van jobs uitgestippeld door onze werkgever. Je moet je loopbaan zien als een reeks werkervaringen die aansluit bij wie je bent en wat je kan. Dit kan enkel in een context waar jij ten volle jouw talenten kan ontplooien en zo een echte bijdrage kan leveren aan het bedrijf waarvoor je werkt.

Complex omdat we elke dag een lawine aan informatie over ons heen krijgen, of we dat nu willen of niet. Denk maar aan de niet aflatende reeks van facebookberichten, onze mailbox die nooit leeg geraakt, of de waaier van tegenstrijdige antwoorden als we iets zoeken op het internet. Wat moeten we met al die info ? Welke info is relevant voor jou, welke niet ? Herkenbaar ? Ook complex omdat je in je werk nu met veel meer partijen en hun belangen moet rekening houden dan vroeger. Bij het oplossen van problemen moeten we overleggen met heel wat collega’s want een probleem in een organisatie is niet langer meer het probleem van één team maar meer dan waarschijnlijk van vele afdelingen in het bedrijf waar je werkt.

Ambigu omdat we in deze veranderende wereld veel beslissingen en acties moeten ondernemen terwijl we niet altijd alle feiten kennen. Dat geldt ook voor jouw loopbaan. Soms zal een volgende stap niet altijd de juiste zijn. Zie dit niet als een mislukking maar kijk ernaar als een ervaring rijker ! Je weet dan ten minste wat je niet meer wil ! Alles is beter dan vastgeroest zitten in een job en een bedrijf waar je geen energie meer uit haalt.

Hier alvast enkele tips van Marijke Van Moldergem:

Tip 1: Leer omgaan met verandering en sta zo sterker in het leven en op je werk!

Tip 2: Weet wie je bent, wat je kan en in welke werkcontext je openbloeit!

Tip 3: Breid je netwerk uit, word assertiever en durf dingen bespreekbaar te maken ! Het zal je heel wat stress besparen.

Tip 4: Werk aan jouw ontwikkeling en durf de stap te zetten!

Wil je concreet werken aan één van bovenstaande tips? Aarzel dan niet om één van onze loopbaancoaches in je buurt te contacteren!

X
X