Vijftigplussers kiezen voor werkgeluk

‘Ze willen niet meer leren’, ‘ze willen niet meer werken’, ‘ze zijn sneller ziek’, ‘ze kunnen niet meer mee met de nieuwe technologie’, …. Ik kan zo nog wel doorgaan met mijn lijstje aan vooroordelen tegenover de ‘wijze’ generatie (laat ze ons voor één keer eens niet de oudere noemen). Het zijn uitspraken die ik -te vaak- hoor op de werkvloer en in mijn workshop rond generaties en diversiteit. Ze zorgen er zelfs voor dat 50-erssoms moeilijker opnieuw in bedrijven binnenkomen.

Die vooroordelen zullen verminderen wanneer bedrijven en de regering nog meer initiatieven nemen in verband met het aanwerven van 50-ers . En daar slagen ze al gedeeltelijk in. Zo is er bijvoorbeeld een positieve tendens merkbaar in de arbeidsmarkt. Bij de 55-plussers komt de werkgelegenheidsgraad met 50,4% voor het eerst boven de 50% uit (3dekwartaal van 2018). Tegelijk blijft de werkloosheidsgraad verder dalen en komt voor het eerst onder de 6 procent.

Naast de inspanningen die bedrijven en regeringsleiders leveren, ligt er ook een verantwoordelijkheid die we zelf te nemen hebben in deze snel veranderende wereld van digitalisering en robotisering.

Wijzer aan het werk. Bekend Vlaanderen doet het je voor!

Samen met Lynn Wesenbeek schreef ik het boek ’50 tinten Wijs’, wat inzichten en inspiratie biedt om meer initiatief bij de 50-ers zelf te leggen. Zo vertelt bijvoorbeeld Hans Bourlon op welke manier jong en oud elkaar kunnen aanvullen op de werkvloer. Alain Remue roept op om de passie in je job te blijven vinden en vooruit te plannen. Greet Rouffaer vertelt hoe belangrijk het is om zichtbaar te blijven en om te netwerken. Marleen Temmerman roept op om in verwondering te gaan. Je perspectief te verruimen en zo breder te kijken en te denken. En Piet Huysentruyt roept op om levenslang te blijven leren. Om niet te trots te zijn om even een stap terug te zetten, en daarna aan een nieuwe jobinvulling te beginnen. Dit zijn enkele van de verschillende ‘wijze levenslessen’ die we meegeven.

How to be fifty and fabulous at work

In deze fase van je leven is het écht wel oké om te gaan voor werk dat mooi aansluit bij wie jij bent, wat je belangrijk vindt en wat jij goed kan en graag doet. Hieronder 5 tips die helpen om dit voor jezelf in kaart te brengen.

  1. Hoeveel energie krijg jij van jouw job?
    Zowel privé als op het werk doen we zaken die ons energie geven en ook energie wegnemen. Op het moment dat het wegebben van energie groter is dan het verkrijgen van energie is het moment rijp om de oorzaken hiervan te definiëren. Wat geeft jou energie en waar loop jij op leeg? Wat heb jij nodig om de balans terug in evenwicht te brengen?
  2. Wat zijn jouw talenten en wat wil je écht graag doen
    Soms gebeurt het dat we in een job belanden waar we ons geen vragen meer bij stellen. Wat niet betekent dat het de job is die je echt wil blijven doen tot je 67ste. Denk eens na over wat je kan en kent en wat je wenst te doen. Waar gaan jouw interesses naar uit? Wat zijn jouw sterktes?
  3. Welke bijscholing is eventueel nodig
    Stilstaan is achteruit gaan, is meer dan een cliché. In de digitale omwenteling is levenslang leren onontbeerlijk. Hetzij via een opleiding direct gelinkt aan je job, hetzij met een opleiding die een wending kan geven aan je carrière.
  4. Zet je netwerk in
    Misschien heb je een aversie voor social media, en toch kan je niet meer zonder. Professioneel gezien is LinkedIn een kanaal waarop je best wel zichtbaar bent. Stel dat je je carrière in een andere richting wil duwen, dan is het belangrijk om online aanwezig te zijn. Dit verhoogt de kans om opgepikt te worden. Ook offline is netwerking cruciaal: betrek je familie, vrienden, kennissen in je zoektocht.
  5. Prijs jezelf optimaal aan

Dit kan gaan over een gesprek met je manager of met je HR verantwoordelijke. Of net zo goed over manieren waarop je jouw troeven leert uitspelen in jouw pitch, je CV, enz. Welke woorden kies jij om te vertellen wie jij bent en wat jouw meerwaarde is?

Nood aan ondersteuning?

Heb je voor jezelf besloten dat je het ook liever anders wil aanpakken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Gun jezelf meer van wat écht van waarde is in jouw leven, en contacteer ons voor een persoonlijk begeleidingstraject, eventueel met loopbaancheque: https://bettermindscoaching.com/loopbaanbegeleiding/

Betaalbare begeleiding voor iedereen.

Via de loopbaancheques van VDAB betaal je slechts 10 euro per uur en geniet je tot 8u coaching. Per 6 jaar kan je twee cheques bestellen voor telkens 4 uur begeleiding. In totaal geniet je dus van 8 uur coaching voor amper 80€ (werkelijke waarde 1.100€). Op de site www.vdab.be/loopbaanbegeleiding kun je nagaan of je recht hebt op deze subsidie.

Kris Colpaert is al meer dan 20 jaar actief in de bedrijfswereld en als docent aan de Universiteit van Gent. Daarnaast krijgt ze veel positieve energie uit personal coaching en loopbaanbegeleiding. Onderwerpen als intergenerationeel samenwerken, diversiteit, veerkracht en groei liggen haar nauw aan het hart. Kris is co-auteur van de boeken “Durf” en “Vijftig tinten wijs”.

 

X
X